17 Şubat 2012 Cuma

Dargeçit kayıpları için bir umut

Dargeçit Tabur Komutanlığı'nda öldürülen 7 kişinin cenazelerinin gömüldüğü tahmin edilen bölge bugün kazılıyor.

Dargeçit Tabur Komutanlığı'nda öldürülen 7 kişinin cenazelerinin gömüldüğü tahmin edilen bölge bugün kazılacak. Adli tıp uzmanları, savcı ve avukatlar ile ailelerden oluşan grup, kazı bölgesine hareket etti.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 1995 yılının 29 Ekim gecesi İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerler çok sayıda eve baskın düzenleyerek, 4'ü çocuk 8 kişiyi gözaltına aldı.

O gece gözaltına alınanların isimleri şöyle: Hazni Doğan (9), Seyhan Doğan (13), Abdurrahman Coşkun (18), Abdullah Olcay (21), Mehmet Emin Aslan (18), Nedim Akyol (13), Davut Altunkaynak (12) ve Süleyman Seyhan (58).

SADECE HAZNİ SAĞ KALDI

Dargeçit Tabur Komutanlığı'na götürülenlerden sadece 9 yaşındaki Hazni Doğan sağ çıkabildi. Doğan, ağabeyi Seyhan Doğan'ın gördüğü işkencelere bizzat tanıklık etti. İşkence yapılan Abdurrahman Coşkun'un sesini duyan Hazni Doğan, Abdurrahman Olcay'ı da taburda gördü. Daha sonra kemikleri bulunan Süleyman Seyhan'a da yapılanlara tanık oldu.

Hazni Doğan, serbest bırakılmadan önce, silahlarını kendisine doğrultmuş bir manga askerin karşısına çıkartıldı. 'Ya konuşacaksın ya da seni öldüreceğiz' diyerek, ayaklarının dibine ve havaya ateş açtılar, sonra da bıraktılar.

16 YIL SONRA MEZAR AÇILACAK

16 yıl süren soruşturmada herhangi bir ilerleme sağlanamazken, ailelerin yeniden başvurusu üzerine Mardin Cumhuriyet Savcılığı, Boğazözü Köyü'nde kazı yapılmasına karar verdi.

Adli tıp uzmanları, savcı ve avukatlar ile ailelerden oluşan grup, kazı bölgesine hareket etti.

Kazı sonunda bölgede kemikler bulunursa, DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek.

Kaynak: ETHA