9 Şubat 2012 Perşembe

Belediye yıktı Aleviler yaptı

Avcılar Belediyesi zabıtaları, bu sabah 05.30 sularında inşaat halindeki Yeşilkent Cemevi binasının duvarlarını dozerlerle yerle bir etti. Mahalle sakinleri, yıkılan duvarları yeniden örmeye başladı.

Yaklaşık 10 yıl önce temeli atılmasına karşın bitirilmeyen ve atıl kalan Avcılar Yeşilkent Mahallesi’ndeki Cemevi inşaatının duvarları, bu sabah erken saatlerde Avcılar Belediyesi zabıta ekipleri tarafından dozerler eşliğinde yıkıldı. Bir süredir Cemevi inşaatının yapılması için mücadele eden Aleviler yıkıma büyük tepki gösterdi.

Cemevi binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren vatandaşlar, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci’yi kınadı. Aleviler, açıklamanın ardında da yıkılan duvarları yeniden örmeye başladı.

Kadın-erkek, yaşlı genç elbirliğiyle tuğla taşıyan, harç yapan vatandaşlar, “Hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız, her hafta olduğu gibi bu akşam da Cem törenimizi yine burada yapacağız” dediler.

'DİNLEMEK YERİNE SÜREKLİ SALDIRDI'

Yeşilkent Pirsultan Abdal Derneği Başkanı Deniz Türkmenoğlu, “Alevi inancı ve kültürünü yaşamak ve yaşatmak isteyen biz Yeşilkent halkı 10 yıldır burada yarım kalan Cem Evinin yapılmasını bekledik. Her seçimde bize Cem Evimizin yapılacağının sözü verildi. Ancak bu güne kadar bırakın yapılmasını bir çivi dahi çakılmadı. Bunun üzerine bizler Yeşilkent Halkı olarak kendi olanaklarımızla camını, çerçevesini taktık ve Yeşilkent Pir Sultan Cem Evinde cem törenlerimizi yapmaya, etkinliklerimizi düzenlemeye başladık. Düşündük ki böyle yaparsak ihtiyacımızın gerçek boyutları ve aciliyeti daha iyi anlaşılır. Fakat Avcılar Belediyesi yaşanan bu durumu 12 Eylül faşizminin refleksleriyle karşıladı. Halkı dinlemek, halkla bütünleşmek yerine girişimimize her fırsatta saldırdı” dedi.

Zabıtalarca el ilanı dağıtılarak cemevi isteyenler “provokatör” olmakla suçlandığını belirten Türkmenoğlu, “Ne sebeple yıkmış olurlarsa olsunlar yapılan halka saygısızlıktır. Halkı küçük görmek, halkı hor görmektir. Avcılar Belediyesi bu davranışıyla bir kez daha bizlere şu mesajı vermiş oluyorlar, 'siz bir hiç siniz', 'bir şey talep edemezsiniz', 'devletiniz gerek görürse yapar, gerek görürse yıkar.' Bu zihniyetin yarın evlerimizi de başımıza yıkmayacağını kim söyleyebilir. Kim garanti verebilir” şeklinde konuştu.

BELEDİYE YEŞİLKENTLİLERİ 'PROVOKATÖR' İLAN ETTİ

Basına ve Yeşilkent halkına yönelik bir açıklama yayınlayan Avcılar Belediyesi, Yeşilkent'teki cemevi direnişine katılanları, “Yalan yanlış bilgilerle halkı belediyemize karşı kışkırtan ve olayları provoke edenler” şeklinde tanıttı. Açıklamada, “Halkımızı sınıflara bölerek kışkırtıcılık yapanların oyunlarına gelmeyin. Defalarca denenmiş bu tür oyunlardan kimseye fayda gelmeyeceği çok açıktır. Bu nedenle Belediyemize ait yeri işgal etmek için halkı kışkırtan provokatörlerle ilgili suç duyurusunda bulunulmuş olup güvenlik güçleri gerekli kovuşturmayı yapmaktadır” denilmesi dikkat çekti.

Belediye açıklamasında “Yeşilkent mahallesinde kültür evini başlatan Belediyemiz olduğu gibi bitirip hizmetinize açacak olan yine sizin Belediyeniz olacaktır” iddiasına yer verildi.

Kaynak: ETHA