16 Şubat 2012 Perşembe

Anne Kantar: Oğlumuzu devlete teslim ettik

Yarın görülecek dava öncesinde konuşan Uğur Kantar'ın annesi Fadime Kantar, "Biz çocuğumuzu büyüttük, 20 yaşına getirdik, devlete teslim ettik. Devletin koruması altında işkence ile öldürüldü" dedi.

Uğur Kantar adlı gencin Kıbrıs'ta askerlik yaptığı birlikte gördüğü işkence sonucu yaşamını yitirmesinin ardından açılan davaya yarın devam edilecek. Kantar ailesinin avukatları, Cezaevi Müdürü Ayhan Şentürk'ün yargılanmasını isteyecek. Dava öncesinde Kantar ailesi ile birlikte basın toplantısı düzenleyen askerhaklari.com sitesi çalışanları, "görevi ihmal"den yargılanan cezaevi müdürünün "işkenceye görevin yapmamak suretiyle iştirak suçu"ndan yargılanmasını istedi.

Uğur Kantar adlı gencin Kuzey Kıbrıs'taki askeri birlikte konulduğu Disiplin Cezaevi'nde gördüğü işkence sonucu yaşamını yitirmesinin ardından açılan davaya yarın Girne Askeri Mahkemesi'nde devam edilecek. İddianamede, Kantar'ın işkence gördüğü Disiplin Cezaevi'nde gardiyan olarak görev yapan Ayhan Arslan ve Fırat Keser'in "neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence" suçundan cezalandırılması isteniyor. Gardiyan Recep Tekin "beş kez kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kasten yaralamak", Cezaevi müdürü Ayhan Şentürk ise "ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak" ile suçlanıyor. Gardiyanlar Süleyman Özdoğan, Özkan Belmen ve Ahmet Yurdusevdi hakkında da "görevi kötüye kullanma" suçlamasında bulunuldu.

Gardiyan askerlerin sivil mahkemeye alınırken, astsubay Şentürk'ün ise askeri mahkemede yargılanmasına devam ediliyor.

Yarınki duruşmada, iddianamede mağdur olarak yer alan 16 asker dinlenecek. Bir önceki duruşmada, 3 mağdur asker dinlenerek, "disko" olarak bilinen cezaevinde yaşadıkları işkenceyi anlatmıştı.

Kantar ailesinin avukatlarından ÇHD üyesi Teoman Öztürk, cezaevi müdürü Ayhan Şentürk hakkında görevsizlik kararı verilerek, yargılanmasının sivil mahkemede yapılmasını isteyeceklerini söyledi.

'GERÇEKLERİ BİLMEK İSTİYORUZ'

Askerhakları.com adlı internet sitesi çalışanları bugün Kantar ailesi ve sanatçı Zeynep Tanbay'ın katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Cezayirt Restauran'ta düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Zeynep Tanbay, askeri birliklerde yaşanan ve "zayiat" olarak kayıtlara geçen ölümlere ilişkin gerçekleri bilmek istedikleri söyledi, "Sevag'ı öldüren, Kıvanç'ı katil yapan, Uğur'u öldüren, Fırat'ı, Ayhan'ı işkenceci ve katil yapan bu ortamda, eğitim zayiatlarının 'kaza' kurşunlarının ya da 'intiharların' arkasında yatan gerçekleri bilmek istiyoruz" dedi.

Yarın görülecek Kantar davasının etkin cezalandırmada adım atmak için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Tanbay, "görevi ihmal"den yargılanan cezaevi müdürünün "işkenceye görevin yapmamak suretiyle iştirak suçu"ndan yargılanmasını istedi. Tanbay "Kışlalarda hiyerarşik yapı düşünüldüğünde, o diskoda gerçekleşen kötü muamele ve işkencelerin cezaevi müdürünün ve onun üstlerinin bilgisi dışında gerçekleşebileceğine inanmakta zorluk çekiyoruz" dedi.

Tanbay, şu soruların yanıtlanmasını istedi: "Uğur'un başına gelenlerle ilgili tüm suç o sırada uzun dönem er olarak zorunlu askerlik yapmakta olan iki kişinin mi üzerine yıkılmak isteniyor? Uğur'un ölümünde sorumluluğu olan rütbeli personeller bilinçli bir şekilde korunuyor mu?"

Askerhaklari.com sitesi adına konuşan Tolga İslam da, sitelerine askerde ve askerlik sırasında işkence gördüğünü söyleyen çok sayıda askerin başvuruda bulunduğunu belirtti, "Bize başvuran 100 kadar kişi, Kıbrıs'ta ve Türkiye'nin değişik illerindeki diskolarda kötü muamele ve işkence gördüklerini iddia etmekteler" dedi.

'DEVLETİN EMRİNİN ALTINDA İŞKENCE İLE ÖLDÜRÜLDÜ'

Basın toplantısında söz alan anne Fadime Kantar, oğlunun yaşadıklarının bir an bile aklında çıkmadığını söyledi. Konuşmakta zorlanan anne Kantar, şunları söyledi: "Biz çocuğumuzu büyüttük, 20 yaşına getirdik, devlete teslim ettik. Devletin koruması altında bu işkence yapılıyorsa, bu çok kötü bir şey. Bu bir kurşunla, çatışmada ölmedi işkenceyle öldü. Bu çok ağır bir şey. Bir saniye aklımdan çıkmıyor. Bu nasıl bir şeydir? Devletin emrinin altında işkence ile öldürdü. 15 ay askerlik yaptı. Bunu hak edecek ne yaptım? İşkence ile ölüsünün bana gönderdiler teskeresine beş gün kala. Böyle bir şey görülmüş mü? Savaşta esir düşen askerlere yapılmamış böyle bir şey?"

Kaynak: ETHA