6 Şubat 2012 Pazartesi

30 yıllık hukuksuzluk

Tahir Canan, Türkiye cezaevlerinde en uzun süredir bulunan kişi. İptal edilmiş bir karardan dolayı tam 30 yıl 7 aydır tutuklu.

30 yıl 7 aydır cezaevinde bulunan Tahir Canan'ın ailesi ve avukatı, İnsan Hakları Derneği ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP Malatya Milletvekili Veli Ağababa da katıldı.

BİR ÖMÜRDÜR AİLE OLAMADILAR

İHD İstanbul Şube binasında düzenlenen toplantıda konuşan Tahir Canan'ın oğlu İlhan Canan, babasının uzun tutukluluğu sebebiyle bütün ailenin mağdur olduğunu söyledi. Canan, "Tahir Canan'ın ailesi olarak bizim payımıza düşen, 30 yıl 7 ay gibi neredeyse bir ömür boyu aile olamama. Canan'ın, yaşları 18 ile 38 arasında değişen çocuklarının babaları ile olan ilişkisi, demir kapı, kalın duvarlar, gardiyan ve asker aramaları, uzun yolculuklar ve sınırlı görüşlerden ibarettir" dedi.

İlhan Canan, hukuksuzluğun sona ermesini, babasının özgürlüğüne kavuşmasını istedi.

'HEPİMİZ TUTSAĞIZ'

Eşi Gülnigar Canan, basın mensuplarına seslenerek, "Size bakıyorum, hepinizi yarı tutsak görüyorum. Basın, avukatlar, ailesi olarak biz, ama ülke olarak tutsağız" diye konuştu.

Canan, eşinin tutuksuz olarak yeniden yargılanıp aklanmasını, adaletin yerini bulmasını istedi.

EN UZUN TUTUKLULUK YAŞAYAN İNSAN

Canan'ın avukatı Av. Yıldız İmrek, 30 yıl 7 ay gibi uzun bir süre boyunca cezaevinde kalan tek insanın Tahir Canan olduğunu belirtti.

Canan'ın yaşadığı hukuki süreç hakkında bilgi veren İmrek, Ceza İnfaz Kanunu kapsamındaki kararlara Yargıtay yolu kapalı olduğu için Adalet Bakanlığı'na başvurduklarını, dosyanın mahkemeler arasında gidip geldiği için hala Bakanlığa ulaşmadığını belirtti.

Av. İmrek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de 2 ayrı başvuru yaptıklarını ve bu başvuruların henüz sonuçlanmadığını sözlerine ekledi.

'SIKIYÖNETİM KARARLARI İPTAL EDİLSİN'

Av. İmrek, kararı şöyle değerlendirdi: "12 Eylül yargılamalarının hukuken sakat olması sebebiyle ortadan kaldırılması, kişi özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerekiyor. Bu dosyadaki hukuksuzluk çok açık ama henüz anlaşılamamış olması anlaşılır değil."

İHD, Canan ailesine mücadelelerinde destek vereceklerini açıkladı.

OLAY

Tahir Canan, 1980 Askeri Darbesi öncesi tutuklandı, darbe koşullarında kurulan Adana Sıkıyönetim Mahkemesi, Canan'ı 36 yıl hapse mahkum etti.

1991 yılında çıkarılan "Şartlı Salıverilme Yasası"yla tahliye edilen Canan, 1993 yılında Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından tekrar tutuklandı.

Tahir Canan, yıllardır tutuklanmasına neden olan iki suçlamayı da kabul etmiyor.

Canan'ın tekrar tutuklanması üzerine 'şartlı tahliye' kararı da geçerliliğini yitirdi. Canan'ın hem 36, hem de 12.5 yıllık hapis cezasını yatmasına hükmolundu.

Ancak 2003 yılında Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi 1993 yılındaki kararı tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırdı. Tahir Canan, geçen süre zarfında, şartlı tahliye kararının iptaline neden olan dava düşmesine rağmen, 36 yıllık hapis cezasının infazını tamamladı. Buna rağmen tahliye edilmiyor, 12.5 yıllık hapis cezasını yatması ve 2025 yılında tahliye olması isteniyor.

Kaynak: ETHA