İl Emniyet Müdürlükleri ve savcılıkların resmi kayıtlarına göre, 2011'nin ilk altı ayında yaklaşık 26 bin kadın cinayet, yaralama, saldırı, tehdit mağduru oldu. Ankara Barosu'na dört ayda dört binden fazla telefon geldi.
Türkiye'de kadına yönelik şiddet olayları sürekli artıyor, bilanço ürkütücü boyutlara ulaşıyor. İl Emniyet Müdürlükleri ve savcılıkların resmi kayıtlarına göre, Türkiye çapında 2011'nin ilk altı aylık bölümünde 26 binden fazla kadın cinayet, yaralama, saldırı, tehdit eylemlerinin mağduru.
Milliyet gazetesinin haberine göre, Ankara Barosu'nun mağdur kadınlara ücretsiz hukuki destek sağlamak amacıyla hayata geçirdiği "gelincik projesi"ne yapılan başvurular çok fazla. Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, dört ay içinde dört binin üzerinde telefon aldıklarını, başvuranların farklı sosyal sınıflardan kadınlar olduğunu bildirdi. Gelen telefon sayısının fazlalığı karşısında artık rakam veremez hale geldiklerini anlatan Feyzioğlu, şiddet mağdurlarının sadece yüzde 8'inin resmi kurumları aradığını belirtti.
Merkeze dört ay içinde bizzat yapılan başvuru sayısı ise 400. Feyzioğlu bu başvuruların 350'sine avukat tahsis ettiklerini söyledi.
Kadınların 444 43 06 numaralı telefondan kendilerine ulaştıklarını belirten Feyzioğlu süreci şöyle anlattı: "Müracaat yapılır yapılmaz resmi araçlarımızla gidiliyor ve kadın alınıp geliniyor. Önce komuta merkezi dediğimiz merkezde uzman avukatımız kadını dinliyor. Hukuki yardım yol haritasını orada çıkarıyor. Yapılacaklar anlatılıyor ve rızası alınıyor. Sonra komuta merkezindeki avukat arkadaşımız cephede savaşacak olan gönüllü bir başka avukatı çağırıyor. Orada da toplam 300 avukatımız destek veriyor."
Habere göre, aile içi şiddetin boyutlarına ilişkin bir başka veri de şiddet mağduru olan kadınlara yönelik polis koruması uygulamasına gelen taleplerin fazlalığı. Koruma Hizmetleri Yasası'nda yapılan değişiklikle başlatılan şiddet gören kadınlara koruma polisi verilmesi uygulamasında talep patlaması yaşanıyor. Ancak bu konuda yeterli hazırlık olmadığı için bir dizi sorun yaşanıyor. Sorunların bir bölümünün de Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uygulamanın detaylarını henüz belirleyememesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Kaynak: Bianet