17 Şubat 2012 Cuma

Tacizi şikayet edince sürgün edildiler

Adana Eğitim Sen'li kadınlar, kendilerine tacizde bulunan okul müdürünü şikayet ettikleri için sürgün edilen kadın öğretmenler hakkındaki kararın geri çekilmesini istedi.


Eğitim Sen üyesi kadınlar, okul müdürünün tacizine maruz kalan iki kadın öğretmenin sürgün edilmesini protesto etti.

Adana Valiliği önünde bir araya gelen kadınlar, "Baskı, taciz ve sürgün politikaları son bulana dek mücadelemiz devam edecek" yazılı pankart açtı. Açıklamaya sürgün edilen öğretmenler ile öğrenci ve veliler de katıldı.

Eğitim Sen Adana Şube Kadın Sekreteri Esra Arslan Kösele, yaptığı açıklamada, cinsel tacizin kadınların bedenlerine, kimliklerine, varoluşlarına saldırı biçimi olduğunu söyledi.

2009/2010 yıllarında Semerkant İlköğretim Okulunda kadın öğretmenlerin, okul Müdürü Kadir Yumşak ve hizmetli İsmail Çetinkaya'nın cinsel tacizine maruz kaldıklarını hatırlattı.

Kadınların, okul müdürünün baskısına rağmen tacizciler hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayette bulunduğunu hatırlatan Kösele, başlatılan soruşturmada kadın beyanının esas alınmadığını, kadınlardan tacizi kanıtlamalarının istendiğini belirtti.

MAĞDUR KADINLARA CEZA

Kösele, soruşturma sonrasında İsmail Çetinkaya hakkında dava açıldığını, Okul Müdürü Kadir Yumşak'a ise "okulun düzenini bozmak"tan ihtar ve aylıktan kesme cezası verildiğini hatırlattı. Yumşak'ın başka okullarda görevine devam ettiğini belirten Kösele, tacize uğrayan iki kadının ise sürgün edildiğini kaydetti.

Kösele, şöyle dedi: "İsmail Çetinkaya ve Kadir Yumşak yaz döneminde okulların tatil olduğu sırada sessiz sakin okullarına gönderilirken, arkadaşlarımız dönemin ortasında apar topar yeni görev yerlerine gönderilmişlerdir. Erkek egemen zihniyetin, erkek devlet ve yargının erkeği sürekli aklama yönündeki çabası bu sefer de farklı şekilde işletilmiştir. Tacizi uygulayanlar korunup kollanmaya çalışılmış bu kadar kanıt karşısında yapacak bir şey kalmayınca da haklarında olabilecek en hafif cezalar uygulanmıştır. Tacizcileri deşifre eden, kendi hakları için mücadele etmeye çalışan kadınlara da bir bedel ödetmişlerdir."

Kösele, kadın öğretmenlerin sürgün kararının geri çekilmesini talep etti, "Kadına yönelik taciz baskı ve sürgünler son bulana dek mücadelemizi sürdürecek, şiddetinizle barışmayacağız" dedi.

Kaynak: ETHA