10 Şubat 2012 Cuma

Mahkeme Kararsız: Bebek mi Doğuyoruz, Asker mi?

Vicdani Retçi Enver Aydemir'e destek vermek için "Herkes bebek doğar" sloganı attıkları gerekçesiyle yargılanan Halil Savda, Mehmet Atak, Fatih Tezcan ve Ahmet Aydemir'in karar duruşması 19 Nisan'da.


Vicdani retçi Enver Aydemir'e destek vermek amacıyla "Hiç kimse asker doğmaz, herkes bebek doğar" sloganı atan Halil Savda, Mehmet Atak, Ahmet Aydemir ve Fatih Tezcan hakkında "Halkı askerlikten soğuttukları" gerekçesiyle 318. maddeden davanın beşinci duruşması dün görüldü.

Sanık avukatlarından Esra Başbakkal, bianet'e yaptığı açıklamada, duruşmanın 19 Nisan'a ertelendiğini ve 19 Nisan'da karar çıkabileceğini söyledi.

"Dava hakimi atandı, nöbetçi hakim geldi"

Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya bakan hakiminin başka bir mahkemeye atandığını ve nöbetçi hakimin duruşmaya katıldığını söyleyen Avukat Başbakkal, bu nedenle dosya konusunda karar verilemediğini belirtti.

Başbakkal 15 Aralık 2011'de görülen dördüncü duruşmada sanıkların yargılandıkları 318. maddenin anayasaya aykırı bir madde olduğunu ve bu nedenle itiraz ettiklerini ancak mahkemenin itiraz taleplerini reddettiğini hatırlattı.

Bu duruşmada da aynı itirazlarını yinelediklerini söyleyen Başbakkal, mahkeme heyetinin 318. maddenin anayasaya uygun olup olmadığına bir sonraki celse karar vereceğini ifade etti.

Oyuncu-yönetmen Mehmet Atak'ın da gerekli inceleme yapılmadan iddianamenin hazırlandığı ve bu nedenden dolayı duruşmaya ara verilmesini ve eksiklerin giderilmesinin ardından duruşmaya devam edilmesini istediğini dile getiren Başbakkal, mahkemenin bu konuda da herhangi bir karar vermediğini söyledi.

Kadınlar tanık olmuştu: "Asker doğurmadık"

Önceki duruşmada sanıkların "Kimse asker doğmaz, herkes bebek doğar" sözü nedeniyle yargılandıkları gerekçesiyle Eskişehir'de yaşayan ve narkozsuz doğum yapan üç kadın tanık olarak dinlenmişti.

Tanıklar, narkozsuz doğum yaptıklarını, bebeklerinin doğumunu gördüklerini ve doğduklarında üstlerinde herhangi bir üniforma görmediklerini ifade etmişlerdi.

Kaynak: Bianet

* Görsel: bobiler.org