13 Şubat 2012 Pazartesi

"Doğaya Aykırı Cinsi Münasebet" AİHM'de

Avukat Polili, Kuzey Kıbrıs Ceza Yasası'nın 171. maddesinin "Doğaya aykırı cinsi münasebet" tanımlamasıyla anal ilişkiyi yasakladığını ifade ederek, konuyu AİHM'e taşıdıklarını söyledi.

Kuzey Kıbrıs'ta anal ilişkiyi yasaklayan ve "Doğaya aykırı cinsi münasebet" olarak tanımlayan Ceza Yasası'nın 171. maddesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı.

İsmini açıklamayan Kuzey Kıbrıslı bir eşcinsel tarafından AİHM'e taşınan davanın avukatlarından "Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği" avukatı Öncel Polili, 171. maddenin 1929'da İngiliz yönetimi tarafından eşcinsel ilişkiyi engellemek amacıyla konulduğunu ancak Kuzey Kıbrıs yönetiminin anal ilişkiyi suç saydığını söyledi.

"Rum bakanı takip edip evini basmışlardı"

Polili, 171. madde çerçevesinde anal ilişkiye giren erkeklerin beş yıl hapis cezasıyla yargılandığını, eskiden hapis cezasının uygulandığını, ancak artık sadece para cezası verildiğini söyledi.

"Sokakta iki erkeğin el ele dolaşması veya öpüşmesi suç değil. Ancak ilişkiye girdikleri tespit edilirse ikisi de ceza alıyor. Şüphelenilen kişinin doktor muayenesine götürülmesi gibi bir uygulama yok; polis tesadüfen görürse veya şikayet olursa müdahale edilebiliyor.

"Mesela Güney Kıbrıs eski Maliye Bakanı ve yanındakilerden şüphelenen polis, eve baskın düzenlemiş ve bu kişileri gözaltına almıştı."

"Güney Kıbrıs kaldırdı"

Polili, yasa maddesinin 1991'e kadar Güney Kıbrıs'ta da geçerli olduğunu söylüyor. Rum bir eşcinselin AİHM'e başvurması sonucu AİHM'in bu yasanın kişinin özel hayatına müdahale olduğu yönünde karar vermesi sonucu yasanın yürürlükten kalktığını söyleyen Polili, sözlerine şöyle devam etti:

* Kuzey Kıbrıs'ta da yasanın değişeceğine dair siyasiler defalarca kez söz verdi. Ancak değişen hiçbir şey olmadı.

* Bu yasa erkekler arası tecavüzü düzenlemiyor. Bir erkek başka bir erkeğe tecavüz ettiğinde tecavüzden değil, bu yasadan yargılanıyor.

* Ayrıca yasada çocuk istismarı da düzenlenmiyor. Şu anda benim temsil ettiğim 18 yaşından küçük çocuklar var. İstismara uğrayan çocuklar, mağdur olmalarına rağmen davalarda tanık pozisyonundalar.
* Heteroseksüel çiftler hakkında anal ilişki dolayısıyla açılmış bir dava hatırlamıyorum. Aynı şekilde lezbiyenlere de dava açılmadı. Bu yasa sadece erkekler için uygulanıyor.

"Dava açan 'Human Dignity Trust'"

Konunun AİHM'e taşınma sürecini de anlatan Polili, Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği'nden bir kişinin dava açmak için gönüllü olduğunu söyledi.

Bunun üstüne dünya çapında eşcinselliği yasaklayan ülkeler hakkında davalar açan "Human Dignity Trust" ile (İnsan Onuru Vakfı) ile temasa geçtiklerini söyleyen Polili, AİHM'de davayı İnsan Onuru Vakfı'nın açtığını kendisinin ve İngiltereli iki avukatın da davanın takipçisi olduklarını söyledi.

Kaynak: Bianet