5 Nisan 2012 Perşembe

Yüzlerce öğrenci tacizi protesto etti

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Ziya Gökalp Yurdu’nda kalan öğrenciler, yurt içerisinde ve yurt ile üniversite arasında kadın öğrencilere dönük taciz olaylarının artmasına tepki gösterdi. Öğrenciler, yurt müdürünün istifasını istedi.


Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Ziya Gökalp Yurdu’nda kalan öğrenciler, yurt içerisinde ve yurt ile üniversite arasında kadın öğrencilere dönük taciz olaylarının artmasına tepki gösterdi. Öğrenciler, yurt müdürünün istifasını istedi.

3 Nisan akşamı yurda dönerken 3 genç kadının tacize uğraması, Dicle Üniversitesi öğrencileri tarafından yürüyüşle protesto edildi. Yurt müdürünün istifasını isteyen öğrenciler, eylemlerini basın açıklaması yaparak sona erdirdiler.

Aralarında Sosyalist Gençlik Derneği (SGD), Yeni Demokrat Gençlik (YDG) ve Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği (DÜÖ-DER)’in de olduğu yüzlerce öğrenci Fen-Edebiyat Fakültesi önünden Ziya Gökalp Öğrenci Yurdu'na yürüyüş düzenledi. Sık sık “Kadına uzanan eller kırılsın”, “Dicle uyuma onuruna sahip çık”, “Tecavüzcü sistem istemiyoruz”, “Müdür istifa”, “Yönetim istifa”, “Müdür gelecek hesap verecek”, “Tecavüzcü sistem, işbirlikçi AKP” sloganları atan öğrenciler adına açıklamayı Esra Akar yaptı.

Yürüyüş nedeniyle çok sayıda çevik kuvvet polisi, TOMA ve akrep tipi zırhlı araçlar üniversitede konumlandırıldı. Öğrenci yurdunun önüne gelen öğrenciler, yurt içerisinde basın açıklaması yapmak istedi. Buna izin vermeyen polis ile öğrenciler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginlik nedeniyle yurdun kapısına polis yığınak yaptı. Burada açıklama yapan Esra Yakar, Kürt sorununu demokrasi ve insan haklarına uygun bir anayasa çözülebilinecek durumdayken devletin ölüm ve şiddet politikayla sorunları çözüm yolunun öldürme ve şiddet olduğunu herkesin aklına kazımakta olduğunu belirtti. Yakar, "Milliyetçi, resmi devlet yaklaşımını besleyen ve reyting-tiraj uğruna kadına yönelik şiddet olaylarını ele alan medya, bu amaca en iyi hizmet eden kurumlar haline gelmiştir" dedi.

Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz olayları her yerde meşrulaştırıldığı ve sıradanlaştırıldığına dikkat çeken Yakar, "İnsanlık suçunun işlendiği ve tamamen kadının metalaştırdığı bir düzen kuran AKP zihniyeti, tüm bu yaşananları görmezden gelip, suçu mağdur olan kadınlara yükleme çabası içerisine girmiştir" şeklinde konuştu. Yakar, AKP kendi sistemini oluşturmaya çalıştığı Dicle Üniversitesi’nde kadın öğrencilere yapılan baskı ve şiddete rağmen bu tür olayları reva gördüğünü belirten Yakar, "Özellikle Ziya Gökalp Yurdu’nda son iki yıldır her an ölüm ve tecavüz tehlikesi altında olan öğrenci arkadaşlarımız tedirgin durumdalar. Bu durumu karşısında yurtta artan taciz olaylarını yurt müdürlüğüne anlattık. Müdürlük ise 'bu olayların her yerde olabileceğini ve geç saatte kız öğrencilerin dışarıda ne işi var' söyledi. Ama iki hafta önce ikinci öğretimi okuyan iki kadın öğrenci yurda gelirken kimlikleri belli olmayan iki kişi tarafından tecavüze uğradı" dedi. Yurt müdürünün sorunlar karşısında sessiz kalmasına tepki gösteren Yakar, "Yurt müdürü sessiz kalmakla birlikte olayın üzerine örtmeye çalışıyor. Bu olay karşısında sessiz kalmayacağız" diye ifade etti.

Kaynak: ETHA