3 Nisan 2012 Salı

'Tahkimat yapılmadığı için madende göçük oldu'

Eskişehir'de 4 işçiye mezar olan madende tahkimat yapılmadan ilerlendiği için göçük meydana geldiği bildirdi.

Eskişehir'de 4 işçiye mezar olan Karadeniz Madencilik'e ait madenler, ölümlere davetiye çıkarır nitelikte. Bölgede işçilerin son tercihi olan Karadeniz Madencilik, hiçbir güvenlik önlemini almıyor.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Dev Maden-Sen Yönetim Kurulu, göçüğün, killi toprağın hakim olduğu sahada baca açma çalışması sırasında tahkimat yapılmadan 7 metre tahkimatsız ilerlendiği için yaşandığını bildirdi.

İŞYERİ HEKİMİ VE AMBULANS YOK

Yörede Karadeniz Madencilik'in, işçilerin en son tercihi olarak bilindiğini kaydeden Dev Maden-Sen, "Zira güvencesiz iş, zamanında ödenmeyen ücretler ve sağlıksız çalışma koşulları işçileri ürkütmektedir. Uzun süre işsiz kalan işçiler, işyeri hekimi ve ambulansı olmayan Karadeniz Madencilik işletmesinin kapısını çaresizlik sonucu çalmaktadır" dedi.

MAAŞLAR ÖDENMİYOR

Dev Maden-Sen'in verdiği bilgiye göre, 150 işçinin çalıştığı Karadeniz Madencilik'te işçi sirkülâsyonu çok fazla oluyor. İşçilerin aylık ücretleri düzenli ödenmezken, gecikme 2-3 ayı bulabiliyor. İtiraz eden işçiler ise işten atılıyor. Alacakları ödenmeden işten atılan işçilerin, şirketten alacaklarını ancak yargı yoluyla tahsil ettikleri belirtiliyor.

Dev Maden-Sen, iki ay önce Erzurumlu bir işçinin ücretlerin ödenmemesiyle ilgili işveren vekilleriyle tartıştığı ve bu saldırı sonucu yaralandığı bilgisini de verdi.

Denetimler konusunda ise herhangi bir bilgi bulunmadığını kaydeden Dev Maden-Sen, "Maden ocaklarındaki inceleme sonucu belirlenen eksikliklerin giderilmesine dönük iş müfettişlerinin raporları yöredeki ilgili kamu kurumlarınca dikkatle takip edilmemektedir. Belirlenen eksiklerin giderilmesi sürecinde üretimin olmaması gerekirken işverenlerin buna uymadığı, aralıksız sürdürdüğü bilinmektedir. Çünkü, bu eksiklikler sınırlı sayıda işçi ile yapılacak ve diğer işçilerde ücretli olarak izne çıkarılacaktır. İşverenlerin ise çalıştırmadan para ödemek istemediği, bu konudaki yasaları görmezden geldiği bir gerçektir" dedi.

'DAHA KAÇ İŞÇİ ÖLECEK?'

Dev Maden-Sen, "İş cinayetleri maden işçilerinin yakasını bırakmıyor. Yetkililer hak hukuk diyenleri biber gazıyla, copla, gözaltıyla sustururken kendileri keyiflerince yaşamayı sürdürüyor. Art arda yapılan zamlar halkın yaşamını dayanılmaz hale getirirken, ocaklarda madencilerin de 'güzel ölüm'leri sürüyor" diyerek, yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı diledi.

Sendika, "Yetkililerin harekete geçerek bu cinayetlere dur demesi için maden ocaklarının daha kaç can alması gerekiyor, artık bilmek istiyoruz" dedi.

Kaynak: ETHA