3 Nisan 2012 Salı

'Cihan gibi Baran ve Ali Deniz'i de alacağız'

2,5 yıldır tutuklu bulunan üniversite öğrencileri Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç, bugün 6. kez hakim karşısına çıkarken, mahkeme öncesi "Milyonlar Adalet İstiyor İnsiyatifi" adliye önünde açıklama gerçekleştirdi.


"Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 2,5 yıldır tutuklu yargılanan üniversite öğrencileri Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç, bugün 6. kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi bir araya gelen Baran ve Ali Deniz'in arkadaşları, öğretim görevlileri, siyasi parti temsilcileri adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Milyonlar Adalet İstiyor insiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Genç Sen üyesi Cansu Akkılıç, Türkiye'de 600'ü aşkın öğrencinin cezaevinde olduğunu hatırlatarak, "Üniversiteler, attıkları her adımda soruşturma yiyen öğrencilerle doldu taştı" dedi.

Tutuklu öğrencilerin suçlarının muhalif olmak, poşu takmak, çantasında yumurta bulundurmak olduğunu söyleyen Akkılıç, "Bu tutukluların çoğu terör kapsamında yargılanıyor. Hükümet TMK ve Özel Yetkili Mahkemeleri halka karşı silah olarak kullanıyor. Ali Deniz Kılıç ve Baran Nayır tutuklu öğrencilerden yalnızca ikisi. Normal şartlarda kampuslerinde olmaları, okul kantinlerinde çay içmeleri, derslere girmeleri gerekirken tam 28 aydır tutuklular" diye konuştu.

'CİHANI ALDIK ALİ VE BARANI DA ALACAĞIZ'

İddianamede ikisinin de molotof kokteyli ile yakalandıklarının yazılı olduğunu söyleyen Akkılıç, "Ama parmak izi raporlarında ve CD izleme tutanaklarında arkadaşlarımıza ait hiçbir iz yok" dedi. Akkılıç, 23 Mart 2012'de Çağlayan Adliyesi'nden Cihan Kırmızıgül'ü aldıklarını, bugünde Ali Deniz Kılıç ve Baran Nayır'ı alacaklarını kaydetti.

Davanın hukuk rezaleti olduğunu belirten Akkılıç, "Cezaevlerinin durumu belli. Özellikle F tipleri kaldırılmış olan idam cezasının bir başka versiyonu. İnsanları yaşarken öldürmeye çalışan bir sistemdir F tipi. Arkadaşlarımız özgürlüğe olan inancıyla direnirken, biz de mücadeleye olan inancımızla onlara destek veriyoruz" diye konuştu.

'ÖĞRENCİME DOKUNMA'

Özgürlük ve adalet için geldiklerini belirten Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Karlı ise şunları söyledi: "Nasıl ki Cihan'ı aldıysak, bugün de Ali ve Baran'ı alacağız. Bu bir genel özgürlük ve adalet mücadelesidir. 600 öğrenci hapishanede. Öğrenciler ve öğretim görevlileri olarak artık yeter diyoruz. Bırakın bu ülke özgür olsun. YÖK'ün kendisi itiraf etti; 4 bin 500 öğrenci disiplin cezası almış. Bizler öğretim görevlileri olarak bir araya geldik ve ayın 5'in de 'Öğrencime Dokunma' kampanyası başlatacağız. Tüm öğrencilerimiz bırakılana kadar üstünde 'Öğrencime Dokunma' yazılı rozetle derslere gireceğiz."

Milyonlar Adalet İstiyor İnsiyatifi adına konuşan ESP Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, tutuklu öğrencilere özgürlük istemek, Terörle Mücadele Yasası (TMY)'nin, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve devrimci dayanışmayı omuz omuza yükseltmek için adliye önünde bulunduklarını belirtti.

Hiçbir suç ve delilin olmadığını belirten SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ise, Ali ve Baran'ın gereksiz yere cezaevinde tutulduğunu dile getirdi. Turan, "Buna rağmen Ali Deniz ve Baran 2,5 yıldır tutuklular. 12 Eylül'ü yargılıyoruz diye böbürlenenlere bakmayın aslı gerçek burada. Demokrasi söylemlerinin ardındaki gerçeklik cezaevlerinin doldurulması gerçekliğidir" diye konuştu.

Sanatçı Ferhat Tunç da adliye önünde öğrencilere destek verirken, "Bu ülkede Kürt olmak, Alevi olmak, öğrenci olmak, bilim insanı olmak zor. Ali Deniz ve Baran Kürtleri yanında oldukları için terbiye edilmeye çalışılıyorlar. Baran ve Ali Deniz'i buradan almadan gitmek yok" diye konuştu.

Kaynak: ETHA