3 Nisan 2012 Salı

Büyükelçilik ve Genelkurmay'a yürüyüşe engel

KESK, DİSK, TTB ve TMMOB'un 12 Eylül askeri darbesini protesto etmek için ABD Büyükelçiliği ve Genelkurmay Başkanlığı'na yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellendi. Emekçiler, "AKP demokrasisi budur" dedi.


KESK, DİSK, TTB ve TMMOB üyeleri öğle saatlerinde Yüksel Caddesi'nde bir araya geldi. Emekçiler, yarın başlayacak olan 12 Eylül davası öncesinde ABD ile Genelkurmay'ın darbedeki rolüne dikkat çekmek için ABD Büyükelçiliği ve Genelkurmay Başkanlığı'nın önüne yürümek istedi. Ancak önleri ABD Büyükelçiliği'nin yakınında bulunan Çağdaş Sanatlar Merkezi binası önünde panzer ve çevik kuvvet tarafından kesildi.

'ABD EMRETTİ, GENELKURMAY YAPTI'

Burada açıklama yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 12 Eylül darbesini Amerikan yönetiminin planladığını, Genelkurmay Başkanlığı'nın emir-komuta zinciri içinde hayata geçirdiğini belirtti. Darbenin devrimci muhalefeti yok etmek için yapıldığına dikkat çeken Özgen, "Türk İslam sentezini hayata geçirmek istediler. Türkiye ve Ortadoğu'yu yeniden şekillendirmek istediler" diye konuştu.

AKP'nin darbenin ürünü olduğu değerlendirmesinde bulunan Özgen, "AKP darbenin ürünü olduğ için darbecilerle, darbeyle hesaplaşamaz" diye konuştu.

'ÖNCE SOKAKLAR ÖZGÜR OLMALI'

TTB Merkez Konsey Başkanı Eril Bilaloğlu da, 12 Eylül'ün tam anlamıyla yargılanabilmesi için sokakların özgür olması gerektiğine dikkat çekti.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, yürüyüşlerinin engellenmesini protesto ederek, "Darbe ile hesaplaşmak AKP ve ABD ile hesaplaşılması gerekiyor" dedi.

Emekçiler, açıklamaların ardından yeniden Yüksel Caddesi'ne yürüyerek eyleme son verdi. Eyleme, EMEP ve ÖDP üyeleri de katıldı.

Kaynak: ETHA