6 Nisan 2012 Cuma

Savcılık, Roboski katliamının araştırılmasından rahatsız

Uludere'nin Roboski Köyü'nde 34 köylünün katledilmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun Genelkurmay Başkanlığı'ndan bilgi ve belge istemesine tepki gösterdi.

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği yetkilileri, soruşturmayı kendilerinin yürüttüğünü, Genelkurmay Başkanlığı'ndan da belge ve bilgi verilmemesini istediklerini belirtti, "Dosyada gizlilik kararı var. Bu nedenle bizim bilgimiz dışında, hiçkimse bilgi ve belge veremez" iddiasında bulundu.

Şırnak'ın Uludere İlçesi Roboski Köyü'nde 34 köylünün katledilmesini ilişkin soruşturmayı yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği yetkilileri, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun bilgi ve belgeleri kendilerininden istenmesi gerektiğini söyledi.

Özel yetkili savcılık, "Uludere soruşturmasıyla ilgili soruşturmanın patronu biziz. Biz burada adli bir soruşturma yürütüyoruz. Genelkurmay Başkanlığı'ndan bugüne kadar soruşturma için istediğimiz bütün bilgi ve belgeleri aldık. Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun soruşturmayı yürüten kurum olarak Genelkurmay'dan değil bilgi ve belgeleri bizden istemesi gerekir. Biz Genelkurmay Başkanlığı'na bu tür bilgi ve belgelerin istenmesi durumunda bunların verilmemesi ve bu belgeleri isteyen kurum ve kuruluşların bize yönlendirilmelerini istedik. Dosyada gizlilik kararı var. Bu nedenle bizim bilgimiz dışında, hiç kimse bilgi ve belge veremez" dedi.

Başsacılık yetkilileri, Meclis'in Uludere olayıyla ilgili kendilerinden bilgi ve belge talebinde bulunması gerektiğini belirterek, "Böyle bir talep olursa, bu değerlendirilir. Ona göre karar verilir" diye konuştu.

Öte yandan Uludere soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcılık, Genelkurmay Başkanlığı'ndan bugüne kadar istediği bilgi ve belgeler ile TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan da Heron görüntüleriyle ilgili bilirkişi raporunu aldığı öğrenildi.

Kaynak: ETHA