7 Nisan 2012 Cumartesi

Roboski Katliamı'nın 100. gününde tepkiler sürdü

"İktidar Sizseniz Sorumluk Sizdedir"

Roboski'ye Adalet Platformu, katliamın üzerinden geçen zamana rağmen somut bir adım atılmadığı belirtti. Ferhat Encü, “Darbecileri yargılıyoruz’ diyen AKP’nin kendi dönemine bakması gerekir. Eğer iktidar sizseniz sorumluk sizdedir” diye konuştu.



Roboski'ye Adalet Platformu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK)  Uludere Katliamına dair hazırladığı rapora ve Servet Encü'nün ailesiyle birlikte Kuzey Irak'a göç etmesine ilişkin bugün saat 11.30'da İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Roboski'ye Adalet Platformu adına basın açıklamasını okuyan Nuray Aktay, katliamın üzerinden üç ay geçmesine rağmen somut bir adımın atılmadığının altını çizdi.

"Sosyal Hizmetler adına bir heyet Roboski'ye gitti. Her aileden bir kişinin memur olarak alınacağını söyledi. Fakat halk bunu kabul etmedi. Çünkü adalet taleplerine gölge getirecek hiçbir şeyi kabul etmiyorlar."

Sorumlulara seslenen Aktay "Vatandaşının ülkesini neden terk ettiğini sorgulamayan bir devlet, demokratik bir devlet olamaz. Devletin demokratik olmadığı ülkelerde ise vatandaşlar kendilerini güvende hissedemez" diye konuştu.

"Manidar bir dönemden geçiyoruz"

"Manidar bir dönemden geçiyoruz. AKP 12 Eylül davasına müdahil olmak istiyor " diye konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Metin Uzunöz, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) döneminde de katliamların yaşadığının söyledi.

"12 Eylül bitmedi. Halen devam ediyor. Roboski katliamı bunun bir kanıtıdır. Bir katliam ört pas edilmek isteniyor. Ama biz bu katliamın peşini bırakmayacağız."

İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Selma Güngör, TSK'nın "sınır ötesi yetkisini" halka karşı kullandığını belirtti.

Sınır ötesi operasyon yetkisinin meclis tarafından kaldırılması gerektiğini ifade eden Güngör, bu konunun bir daha gündeme getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Katliamda yakınlarını kaybeden Ferhat Encü ise "Bir ülke de hak, hukuk, barış gibi sözcükler yoksa o ülkede yaşamanın bir anlamı da yoktur " diye konuştu.

"Hükümet ne zaman kameralar önüne çıksa 'ileri demokrasiden' bahsediyor" diyen Encü, "Darbecileri yargılıyoruz' diyen AKP'nin kendi dönemine bakması gerekir. Eğer iktidar sizseniz sorumluk sizdedir" dedi.

Bazı sivil toplum kuruluşlarının tavrını da eleştiren Encü "İnsan haklarını bir kenara bıraktım. 50'den fazla hayvan telef oldu. Hayvan haklarını savunanlar neredeler. O katırlar, Kürtlerin katırları olduğu için mi seslerini çıkarmıyorlar?" dedi.


Kaynak: Bianet

'Uludere 100 gündür adalet bekliyor: Failler nerde?'

Kardeşlik İçin Adalet Platformu (KİAP), Roboskî Katliamı'nın 100. gününde yaptıkları eylemle Roboskî için adalet istedi, "Uludere 100 gündür adalet bekliyor: Failler nerde?" diye sordu.



Kardeşlik İçin Adalet Platformu (KİAP), Roboskî Katliamı'nın 100. gününde yaptıkları eylemle Roboskî için adalet istedi. Eylemde açıklama yapan İkram Filiz, “Uludere 100 gündür adalet bekliyor: Failler nerde?” dedi.

Roboskî katliamının hesabını soran dövizler ve pankartın açıldığı eylemde açıklama yapan İkram Filiz, "Bundan tam yüz gün önce TSK'ya ait savaş uçakları sivilleri katletti. Üzerinden yüz gün geçmesine rağmen, katliam aydınlatılmadı ve failler bulunmadı. Son olarak Genelkurmay, 'usulüne uygun olarak öldürdük' dedi. Genelkurmay'ın bu tutumunu sorumsuzca buluyor ve hesap vermeye çağırıyoruz. Bizler Şeyh Said'in idam edilişini unutmadığımız gibi Roboskî katliamını da unutmayacağız" dedi.

Ardından söz alan Tuncay Yerlikaya ise, "12 Eylül darbesi 32 yıl sonra yargılanıyor. 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için 32 yıl beklendi. 100 gün önce Roboskî'de 34 kişi katledildi. 34 kişiyi katledenlerin bulunması ve yargılanması için 32 günün geçmesi mi gerekiyor? Roboski adalet istiyor. Roboski için adalet istiyoruz. Sessizlik başka bir zulümdür. 100 gün önce yaşanan katliama ortak olunmak istenmiyorsa sessiz kalınmamalıdır. Hükümet bu katliamın altında kalmak istemiyorsa olayı aydınlatmalı ve failleri bulmalıdır. Verilen tazminatla olayın üstünün örtülebileceği sanılıyor; çocuğu parçalanan bir annenin acısını para dindirebilir mi? KİAP olarak yüz gün geçmesine rağmen faillerin bulunmamasını protesto etmek için toplandık. Buradan yetkililere sesleniyoruz: Roboski'yi unutmadık, unutturmayacağız!" diye konuştu.

KİAP adına açıklama yapan Bilal Medeni ise katliamla ile ilgili şüphelerin ortadan kalkması, katliamın tüm boyutları ile aydınlatılması için cevaplandırılması talebiyle hükümete sorular yöneltti. 34 masum insanın katledildiği bu acı olayı herkesin bilmeye hakkı olduğunu söyleyen Medeni, 100. gününü dolduran Roboskî Katliamı'nın faillerini sordu.

Özgür-Der Uludere'nin 100. gününde eylem yaptı

Özgür-Der Uludere katliamının 100. gününde açıklama yaptı. Katliamdan sadece Genelkurmay Başkanlığı'nı sorumlu tuttu, Genelkurmay'ın katliamın sorumlusunu açıklamayarak, AKP'ye karşı psikolojik harekat yürüttüğünü savundu.



Özgür-Der Uludere'nin Roboski Köyü'nde 34 köylünün TSK'nın savaş uçakları tarafından katledilmesinin 100. gününde açıklama yaptı.

Fatih'te Saraçhane Parkı'nda bir araya gelen Özgür-Der üyeleri adına dernek Genel Başkanı Rıdvan Kaya ve Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay birer konuşma yaptı.

Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Alpay, 34 kişinin öldürülmesine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan “kuralına uygun yapılmış” şeklindeki açıklamaya tepki gösterdi. Katliamın tek sorumlusunun Genelkurmay olduğunu iddia eden Alpay, AKP Hükümeti'nin sorumluluğunu görmezden geldi. Alpay, Genelkurmay'ın katliamın sorumlusunu açıklamayarak AKP'ye karşı psikolojik harekat yürüttüğünü de ileri sürdü.

Genelkurmay'ın aynı tavrı 12 Eylül yargılamasında da sürdürerek belgeleri mahkemeye göndermediğini belirten Alpay, burada da AKP Hükümetinin çabalarının engellenmeye çalışıldığını ileri sürdü.

12 Eylül darbesi döneminde işlenen cinayetlerin sorumluların yargılanması için çaba harcadıklarını savunan Alpay, “Biz nasıl 12 Eylül döneminde işlenen cinayetlerin arkasını bırakmadıysak Uludere'de 100 gün önce 34 kişinin öldürülmesinin sorumlularının peşini bırakmayacağız” dedi.

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise, Kürt sorununda devletin inkarcı politikalarına dikkat çekti. Kaya, insanların ölümünü kategorileştirilerek kimisine üzülen kimisine üzülmeyen bir toplum yaratıldığını belirtti.

Ergenekon ve Balyoz davalarıyla militarizmle hesaplaşıldığını savunan Kaya, Başbakan Erdoğan'ın AKP Hükümeti döneminde faili meçhul cinayetler yaşanmadığı yönündeki açıklamalarının doğruyu yansıttığını iddia etti. AKP Hükümetinin Uludere'yi faili meçhul bırakmaması gerektiğini söyledi.

“Uludere için adalet istiyoruz”, “Katiller bulunsun hesap sorulsun”, “Katliamın üzeri örtülemez”, “Biji bratiya gele Müslüman” sloganlarının atıldığı eylemde, “Kardeşlik ve adalet için Uludere'nin hesabını soralım”, “Uludere unutturulamaz”, “Hangi suçtan dolayı öldürüldüler” dövizleri taşındı.

Kaynak: ETHA