9 Nisan 2012 Pazartesi

Osmaniye'de 13 tutuklu ölüm sınırında

TUHAD-DER Başkanı Zübeyde Teke, Osmaniye Cezaevi'nde 48 gündür dönüşümsüz açlık grevinde olan Kürt tutukluların sağlık durumlarının kötüye gittiğini açıkladı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ile askeri ve siyasi operasyonların bulması için yüzlerce Kürt tutuklunun dönüşümlü açlık grevleri sürürken, Osmaniye Cezaevi'nde dönüşümsüz açlık grevinde olan 13 tutuklunun durumu ciddi.

Tuhad-Der Başkanı Zübeyde Teker, açlık grevlerinin 12 cezaevinde sürdüğünü, Çukurova bölgesinde ise sadece Osmaniye Cezaevi'nde açlık grevinin dönüşümsüz olarak devam ettiğini açıkladı.

Teker, 13 tutuklunun Osmaniye Cezaevi'ndeki grevinin 48. gününe girdiğini hatırlatarak, milletvekillerinden cezaevini ziyaret etmeleri için bir heyet göndermelerini istediklerini belirtti.

Osmaniye'deki tutukluların cezaevi koşullarının düzeltilmesini istediğini ifade eden Teker, "Durumları çok kötü" dedi. "Tutuklular cezaevi yönetiminin faşizan uygulamalarına karşı bu grevi yürütüyorlar" diyen Teker, tutukluların işkence ve kötü muamelede bulunan yönetimin değişmesini ve bu uygulamaların sona ermesini istediğini aktardı.

Osmaniye Cezaevi'nde incelemelerde bulunan TBMM İnsan Hakları Komisyonu da 8 Nisan günü 23 sayfalık bir rapor yayınlamıştı. Cezaevinde yaşanan şartların 12 Eylül dönemindeki şartlar gibi olduğu belirtilen raporda, dikkat çekici tespitler yer alıyor. C tipi 196 kişi kapasiteli cezaevinde 227 tutuklu ve hükümlünün kaldığı ifade edilen raporda, T tipi cezaevinde de bin kişilik kapasiteye rağmen bin 212 kişinin kaldığı ifade ediliyor. Bir koğuşta 18 kişinin kalması gerekirken, 27 kişinin kaldığı kaydediliyor.

Kaynak: ETHA