9 Nisan 2012 Pazartesi

TTB: Biber gazı silahtır, öldürür

İçişleri Bakanı'nın "biber gazı zararsızdır" açıklamasına TTB yanıt verdi, "Biber gazı silahtır, öldürür" dedi.


Türk Tabipleri Birliği (TTB), İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in "biber gazının zararsız" olduğu yönündeki iddialarına yanıt verdi. TTB, "Biber gazı silahtır, sağlığa zararlıdır, öldürür. Ciddi göz hastalıkları, astım ve akciğer ödemi, hipertansiyon ve kalp yetmezliği, beyin kanamasına neden olur" dedi. TTB, biber gazı nedeniyle ölen kişilerin isimlerini de Bakan Şahin'e hatırlattı.

Yazılı bir açıklama yapan TTB, "Biber gazı sağlığa zararlıdır. Ciddi göz hastalıkları, astım ve akciğer ödemi, hipertansiyon ve kalp yetmezliği, beyin kanamasına neden olur. Biber gazı öldürür. Biber gazına maruz kalmak; kalp ve solunum sistemini etkileyerek öldüren bir dizi mekanizmayı tetiklemektedir. Biber gazı silahtır. Topluluklara fütursuz ve yoğun kullanımda; gazı içinde barındıran düzenek (kanister) yaralanmasına bağlı olarak öldürmektedir" dedi,

'KALICI OLARAK ÖLDÜLER'

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in açıklamaları nedeniyle kaygılı olduklarını belirten TTB, Bakan Şahin'e, gaz bombası nedeniyle ölenlerin isimlerini hatırlattı.

TTB'nin açıklaması şöyle:

"İçişleri Bakanı'nın bir hukukçu olarak 'insan sağlığı' hakkında görüşlerine bakılırsa; 'kalıcı etki' konusunu anlamamıştır. Sayın Bakan; bilinen isimler olarak; Hatice İdin, İbrahim Sevindik, Musa Dağ, Mehmet Uytun, Hacı Zengin, Kazım Şeker, Metin Lokumcu, kalıcı olarak ölmüşlerdir. Biber gazları kimyasal silahlardır. Hiçbir durumda kullanılmaması gerekir."

Kaynak: ETHA