9 Nisan 2012 Pazartesi

'Hasta tutukluların ölüme terk edilmesi insanlık ayıbıdır'

Bingöl Milletvekili Baluken, "Adalet Bakanlığı'nın 520 ağır hasta tutuklu için her türlü muayene ve tedavisi titizlikle yapılmaktadır' dediği gün, Mahmut Karataş yaşamını yitirdi" dedi, "Hasta tutukluların ölüme terk edilmeleri, siyasi pencereden bakılmayacak kadar ağır bir insanlık ayıbıdır" diye uyardı.

BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Bitlis Cezaevi'nde yaşamını yitiren hasta tutuklu Mahmut Karataş ve diğer hasta tutuklular ile ilgili olarak Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Şeker hastası olan ve her iki gözünde körlük ile ileri derecede bunama hastalığı olan Karataş için yapılan başvuraların sonuçsuz kaldığını hatırlatan Baluken, "Cezaevlerinde daha önce yaşamını yitiren diğer tutuklular gibi Mahmut Karataş da AKP hükümetinin hasta tutuklularla ilgili bilinçli politikaları neticesinde yaşamını yitirmiştir" dedi.

'SON 10 YILDA 900'Ü AŞKIN HASTA TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ'

2011 yılında 31 hasta tutuklunun yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Baluken, şöyle konuştu: "Son 10 yılda yaşamını yitiren tutuklu sayısı 900'ün üzerindedir. Adalet Bakanlığı'nın konu ile ilgili vermiş olduğumuz önergeye gelen cevabında; 23.01.2012 tarihi itibariyle tüm cezaevlerinde toplam 520 ağır hasta hükümlü ve tutuklu bulunduğu belirtilmektedir. Aynı önerge cevabında bakanlıkça belirtilen bir husus daha vardır. 520 ağır hasta tutuklu ve hükümlünün her türlü muayene ve tedavilerinin titizlikle yapıldığı belirtilmiş olmasına karşın, önergemize cevap verilen gün Mahmut Karataş sorumsuzluk ve ihmalkârlık sonucu Bingöl M Tipi Cezaevi'nde yaşamını yitirmiştir. Günümüzde, cezaevlerinde bulunan 30'un üzerinde mahkûmun her an yaşamını yitirebilecek sağlık sorunları yaşadığını buradan tekrar belirtmek istiyoruz."

"Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi tarafından güvence altına alınmıştır" diyen İdris Baluken, "AKP'nin anlayışına göre; 130 bini aşkın mahkûm içerisinde 520 ağır hasta mahkûmun özgürlüğüne kavuşturulması da ileri demokrasiyi sekteye uğratan, siyasi bir olgu olarak değerlendirilmektedir. Oysa sağlıklı bireylerin bile katlanması mümkün olmayan ağır cezaevi koşullarında, hasta tutukluların bekletilmeleri, yani ölüme terkedilmeleri, siyasi pencereden bakılamayacak kadar ağır bir insanlık ayıbı olarak değerlendirilmelidir" diye konuştu.

Kaynak: ETHA