12 Nisan 2012 Perşembe

'Ölümler olmadan duyarlılık'

İHD Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, PKK davasından yargılanan tutukluların 15 Şubat'ta başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin devam ettiğini hatırlatarak, "Bu talepler insani taleplerdir" dedi. Hükümete seslenen Boğa, "Devlet vatandaşının yaşama hakkını korumak zorundadır" dedi.

PKK davasından yargılan tutuklu ve hükümlülerin 15 Şubat'ta başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi devam ederken, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi yöneticileri basın toplantısı düzenleyerek, "Ölümler gerçekleşmeden duyarlılık" dedi.

TUTUKLULAR NE İSTİYOR?

İHD Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, tutuklu ve hükümlülerin, taleplerini hatırlattı:

"Kürt dili üzerindeki her türlü baskının kaldırılması ve kamusal alanda kabul görmesi için yasal güvenceye alınması; bütün siyasi mahpusların serbest bırakılması; askeri operasyonların durdurulması; Öcalan üzerindeki 'ağırlaştırılmış tecridin' kaldırılıp, çözüme katkı sunması için; sağlık, güvenlik ve iletişim koşullarının sağlanması."

'DEVLET VATANDAŞININ YAŞAM HAKKINI KORUMAK ZORUNDA'

Hükümete seslenen Boğa, "Devlet vatandaşının yaşam hakkını korumak zorundadır. Bu zorunluluk gerek Anayasa'nın 90. madde göndermesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesi, gerekse 1982 Anayasası'na göre bir zorunluluktur" dedi.

İHD Şube Başkanı Boğa, açlık grevindeki tutukluların taleplerinin "insani talepler" olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: "Bir hukuk devletinde bu talepler açlık grevlerine gerek olmaksızın çözülebilecek taleplerdir. Biz insan hakları savunucuları olarak, her ne kadar açlık grevlerini bir eylem tarzı olarak, yaşama hakkına yönelik bir tehdit olması nedeniyle, doğru bulmasak da, bu taleplere kulaklarımızı tıkamayacağız."

Kamuoyuna da çağrıda bulunan Boğa, "Ölümler gerçekleşmeden, geç olmadan duyarlılık" dedi.

EYLEMLER NEREDE SÜRÜYOR?

İHD'nin verilerine göre, 15 Şubat'tan bu yana 200'ü aşkın tutuklu ve hükümlü süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde 62, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 9, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 22, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde 15, Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 15, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nde 14, Malatya Kapalı Cezaevi'nde 8, Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 8, Tokat F Tipi Kapalı Cezaevi'nde 6, Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 5, Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 5, Osmaniye F Tipi Cezaevi'nde 15, Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi'nde 5, Kandıra 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde 5, Erzurum Oltu Kapalı Cezaevi'nde 4, Antalya L Tipi Cezaevi'nde 2 ve Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde 1 kişi eylemini sürdürüyor.

Gebze, Urfa, Adıyaman, Midyat M Tipi'ndeki tutuklu ve hükümlüler, aileleri aracılığıyla açlık grevinde olduklarını duyurdular ancak kaç kişinin eylemde olduğu bilinmiyor.

Kaynak: ETHA