KESK üyeleri, Başbakanlık'tan Meclis'e yürüdü, Meclis Genel Kurulu'nda bugün görüşülmesine başlanan 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun geri çekilmesini istedi.
TBMM Genel Kurulu, 4+4+4 Kesintili Eğitim Yasası'nın ardından bugün de 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Tasarısı'nı görüşmeye başladı.
Söz konusu düzenleme için "Sahte Sendika Yasası" diyen KESK üyeleri, Başbakanlık'tan Meclis Dikmen kapısına yürüdü.
Ankara polisi, öğle saatlerinde Başbakanlık binası önünde toplanan emekçi memurların Meclis'e yürümesine izin vermek istemedi. Önleri barikatla kesilen KESK üyeleri, abluka altına alındı.
Emekçi memurlar, bunun üzerine, "Yürüyüş hakkımız engellenemez", "Barikat açılsın, yürüyüş başlasın" sloganlarıyla oturma eylemine başladı.
KESK yöneticileri ile polis yetkilileri arasında yapılan görüşmenin ardından barikat açıldı. Pankartı toplayan KESK üyeleri, kaldırımdan çevik kuvvet ablukası altında Meclis'e yürüdü.
'GREV VE TİS HAKKI YOK'
Meclis önünde açıklama yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, söz konusu yasa tasarısına ilişkin şu eleştirilerde bulundu:
"Tasarı ile toplu görüşmeden bile daha geri bir düzenleme getirilmek istenmektedir. İşkollarına özgü sorunlar üzerinden örgütlenerek üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak gibi öncelikli bir görevi olan sendikaların toplu sözleşme hakkı göstermelik düzeyde tutulmaktadır. Yine binlerce belediyede onbinlerce kamu çalışanının yararlandığı toplu sözleşmeler konulan birçok yasaklayıcı hükümle ve 'Sosyal Denge Sözleşmesi' adıyla yapılamaz hale getirilmeye çalışılmaktadır. Tasarının temel konulardaki yaklaşımının özgür bir toplu pazarlık düzeniyle hiçbir ilgisi olmayıp, özgürlükleri tamamen kısıtlamayı hedefleyen yasa tasarısının özüne de ruhuna da tamamen yasakçı mantık hâkimdir. AİHM kararları, uluslararası sözleşmeler ve Anayasa yok sayılarak 'Toplu Sözleşmede imza yetkisi tek başına yandaş sendikanın başkanına verilmiştir'."
Söz konusu yasal düzenlemenin uluslararası hükümlere de aykırı olduğuna dikkat çeken Tombul, tasarının geri çekilmesini istedi.
KESK Genel Sekreteri, yasanın asgari standartlarına ilişkin şunları söyledi:
"Grev hakkımızın yasal teminat altına alındığı özgür bir toplu sözleşme düzeni,
örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması, her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme yapabilmesi, belediyelerde yıllardır yapılan toplu sözleşmelerin güvence altına alınması, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesine uygun olmasını istiyoruz."
Açıklamanın ardından KESK üyeleri, Genel Kurulun açılacağı saat 14.00'e kadar oturma eylemi yaptı.
Kaynak: ETHA