14 Nisan 2012 Cumartesi

KESK'li Kadınlar İki Aydır Tutuklu

KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınan KESK üyesi kadın ve yöneticilerin tutukluluklarının ikinci ayında KESK Ankara Şubeler Platformu üyelerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.


Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları kapsamında 13 Şubat'ta gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi ve yöneticisi dokuz kadının serbest bırakılması talebiyle KESK Ankara Şubeler Platformu bir basın açıklaması yaptı.

13 Nisan (Dün) saat 18.30'da Ankara'da, Yüksel Caddesi önünde bir araya gelen KESK'liler "Jin jiyan azadi", "Kesk'li tutsaklar onurumuzdur" sloganları atarak Sakarya Caddesi'ne yürüdü.

Burada KESK Ankara Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan Doğan Kaya, emekçilerin ve işçilerin seslerini yükselttikleri her dönemde baskıyla ve tutuklamalarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

"15 kadın yönetici ve üyemiz, çocuklarının ürkek, ne olduğunu anlamaya çalışan sorgu dolu bakışları altında yapılan 'operasyon' sonucunda gözaltına alındıktan sonra, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'nın sorduğu sorulardan neyle suçlandıklarını uzun süre anlamaya çalıştılar.

Aradan geçen iki ayda ne tutuklanan arkadaşlarımız ne de bizler, hâlâ arkadaşlarımızın neyle suçlandığını anlayabilmiş değiliz."

"8 Mart eylemlerine katıldınız mı?"

Kaya, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın gözaltına alınan sendika üyesi kadınlara "8 Mart eylemlerine katıldınız mı; yargılanan KESK yönetici ve üyelerinin davalarını izlediniz mi; eğitim, sağlık hakkı konulu paneller düzenlediniz mi"  gibi her insana sorulabilecek soruları suçlama gibi sorduğunu belirtti.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise Türkiye'nin yarı açık cezaevine dönüştürüldüğü ve hükümete biat etmeyeceklerini söyledi.

"Arkadaşlarımız gözaltına alınıp peşinen cezalandırıldılar. AKP hükümetine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bize karşı yapılan zulüm karşısında KESK direnişin sembolü olmuştur."

Ne olmuştu?

13 Şubat 2012'de sabah saatlerinde gözaltına alınan 15 KESK'li kadın dört gün gözaltında kaldıktan sonra çıkarıldıkları Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sorgulandı, dokuzu tutuklandı.

KCK soruşturması kapsamında tutuklanan KESK'li kadınların isimleri şöyle:

KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, Eğitim Sen 1 Nolu Şube üyesi Hatice Beydilli, SES Ankara Şube Kadın Sekreteri Nurşat Yeşil, Eski KESK yöneticisi Belkıs Yurtsever, Tüm Bel-Sen Kadın Sekreteri Güler Elveren, SES Kadın Sekreteri Bedriye Yorgun, Eğitim Sen 1 Nolu Şube üyesi Evrim Oğraş, SES Ankara Şube Yöneticisi Hülya Mendilligil, Eğitim Sen 2 Nolu Şube Kadın Sekreteri Güldane Erdoğan.

Kaynak: Bianet