14 Nisan 2012 Cumartesi

İntihara sürükleyen başçavuşa 500 TL ceza

Emrindeki askere, tokat atarak intihar etmesine neden olan jandarma kıdemli başçavuşa sadece 500 TL para cezası verildi.

Askerliğini Konya'nın Yunak İlçesi'ne bağlı Sülüklü Jandarma Komutanlığı'nda yapan Recep Onur Altunbaş'ın, 30 Ocak 2009 günü kalorifer dairesinde iple intihar etmesinin ardından ailesinin başvurusu üzerine başlayan dava sona erdi.

Askeri savcılıkça yapılan soruşturmada "ölümün canlı ası neticesinde meydana geldiği" tespit edildiği belirtilerek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Altunbaş'ın ailesi karara itiraz etti.

Oğlunun olayın yaşandığı tarihten kısa bir süre önce izinli olarak eve geldiğini, moralinin yerinde olduğunu, üstleri ve arkadaşları ile bir sorununun bulunmadığını belirten Fikriye ve Cumali Altunbaş, Ankara'da Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu.

Açılan davada Altunbaş'ın arkadaşları tanık olarak dinlendi. Tanıklardan H.S. intihar hadisesinden iki ay önce sanık M.D'nin içtima alanında Recep Onur'a 'neden botunu boyamadığını' sorduğunu anlatarak, "Recep, botunu boyadığını, ancak temizlik yaparken kirlenmiş olabileceğini söyledi. Bunun üzerine komutan M.D. 'ne konuşuyorsun lan' diyerek tokat atıp, sözlü hakarette bulundu. Bu olayı T.G, S.Y, H.A, C.A. gibi askerler de gördü" diye konuştu.

Tanık beyanlarını reddeden Jandarma Kıdemli Başçavuş M.D'nin "eyleminin bir tokat atmaktan ibaret kaldığını" belirten mahkeme heyeti, "asta müessir fiil suçu işlediğine" hükmetti. Bir ay hapis cezasına mahkum edilen M.D'nin duruşmadaki iyi halinden 25 güne indirilen cezası günlüğü 20 TL'den 500 TL adli para cezasına çevrildi.

Kaynak: ETHA