5 Nisan 2012 Perşembe

İş cinayetlerine tepkiler sürüyor

'İş cinayetlerinin hesabını sormak için 1 Mayıs'a'

Ezilenlerin Sosyalist Partisi, iş cinayetlerinin hesabını sormak için 1 Mayıs'a katılım çağrısı yaptı.


Ezilenlerin Sosyalist Partisi Genel Merkezi, yazılı bir açıklama yaparak, hiç önlem alınmayan iş cinayetlerine dikkat çekti. Açıklamada, Esenyurt'ta 11 işçinin yanarak, Eskişehir'de 4 işçinin madende, Erzurum'da 5 işçinin boğularak, Çerkezköy Organize Sanayi'de bir işçinin pres makinesinde başının ezilerek yaşamlarını yitirdikleri hatırlatıldı.

“Türkiye iş cinayetlerinde ilk derecede yer alıyor. Bu tesadüf değildir” denilen ESP açıklamasında, “Kuralsız güvencesiz, sendikasız, işçi çalıştırmanın, taşeron sisteminin yarattığı sonuçtur. Her ay onlarca işçi iş cinayetlerinde katlediliyorsa bu asla tesadüf değildir. Kapitalizmin işçiye, insana zerre kadar değer vermediğini, işçilerin yaşamını düşünmediğini, daha fazla kar etmenin tek amaç olduğunun somut bir sonucudur. Bir yanda işçi evlerine ateş düşürürken diğer yanda zamlar ve ağır vergilerle halkı daha fazla yoksullaştırıyor” ifadelerine yer verildi.

ESP, “Ölümlerden yeterli iş güvenliği önlemleri almayan, kuralsız çalışmayı yasa haline getiren, taşeron sistemine yasal kılıf geçiren AKP hükümeti ve onun çalışma bakanıdır. İşçiler ölüyor Çalışma Bakanı seyrediyor. Ölen işçilerin yakınlarını para teklifiyle teselli etmeye çalışıyor. Çalışma bakanı istifa etmelidir. Hiçbir işçinin yaşamı parayla satın alınacak kadar ucuz değildir. İşçi ölümleri; işçilerin, emekçilerin AKP iktidarı döneminde daha fazla değersizleştiği, işçi onurunun ayaklar altına alındığının kanıtıdır” dedi.

Açıklamada, “İş cinayetlerine, güvencesizliğe, kuralsızlığa karşı öfkemizi 1 Mayıs'a taşıyalım. İş cinayetlerinden hesap sormak için 1 Mayıs alanlarını zapt edelim” çağrısı yapıldı.

TES-İŞ: Ölümlerden taşeron sistem sorumludur

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ), Erzurum'da hayatını kaybeden 5 TEDAŞ işçisi için bir açıklama yaptı.


Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ), Erzurum'da yaşanan iş cinayetlerinin sorumlularının taşeron firmalar olduğunu belirterek, yaşamlarını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı diledi

TES-İŞ, işçilerin ihmal ve tedbirsizlik sonucu yaşamlarını yitirdiklerini belirterek, "Bu olay kamu vicdanını yaralamış, ülkemiz açısından utanç verici bir iş cinayetinin daha yaşanmasına neden olmuştur" dedi.

Yaşamını yitiren beş işçiden dördünün taşeron işçisi olduğunu hatırlatan TES-İŞ, asıl işin taşeron firmalara yaptırılmasının sakıncalarının bir kez daha yaşandığını ifade etti.

TES-İŞ sorumluların bir an önce tespit edilmeleri ve cezaya çarptırılmaları gerektiğini belirterek, yaşamlarını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı diledi.

Kaynak: ETHA