5 Nisan 2012 Perşembe

İlçe sorumlusu tüm bunları nereden biliyor?

KCK İstanbul ana davası iddianamesindeki gizli tanık beyanları bir çok çelişki barındırıyor. Bir ilçede gençlik sorumlusu olduğunu belirten gizli tanık, örgüte dair çok sayıda iddia ortaya atıyor.

Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede sunulan en önemli delillerden birisi 'Haydar' kod adlı gizli tanığın 24 Nisan 2010 tarihinde verdiği ifade.

Gizli tanık Haydar, bir ilçede DYG sorumluluğu yaptığını ve BDP içerisinde de görevler üstlendiğini, faaliyet yürüttüğünü belirttikten sonra; KCK İstanbul yapılanması hakkında bilgi veriyor. Savcının kurduğu KCK şemasına göre, KCK'nin, dikey bir hiyerarşik sisteme sahip bir örgüt olduğu iddia ediliyor.

HERKESİ TANIYOR!

Ancak söz konusu gizli tanık, 30 kişinin KCK/TM üyesi olduğuna dair bilgi vermiş. Üzerine ifade verdiği isimler arasında, DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek ve Özgür Gündem Gazetesi yazarı Yüksel Genç de bulunuyor. Savcının iddiasına göre 300 kişiden oluşan KCK Türkiye Meclisi'nin üyelerinin onda birini nasıl ve nereden tanıdığı, üye olduğu iddia edilen kişilerle ilgili ayrıntılı bilgiye nasıl sahip olduğu konusunda herhangi bir soru yöneltilmemiş.

Gizli tanığın kişilerle ilgili ifadeleri, savcının iddianamede kişilere yönelik suçlamalarında yer almış ve cezalandırılmaları yönünde delil olarak sunuluyor.

3. BÖLGE SORUMLUSU HANGİSİ?

Aynı zamanda, gizli tanığın ifadelerinde çelişkili yanlar bulunuyor. Gizli tanık Haydar, tam 5 kişi için ayrı ayrı '3. bölge sorumlusudur' diyor. Söz konusu 5 kişiden Eşref Yaşar için, "Gençliğe sürekli eylem talimatı vermektedir. Eylemlerde kullanılan malzemelerin (benzin vb.) teminini sağlamak için Ali Durç'tan aldığı parayı gençliğe aktarmaktadır" diyen Haydar'ın, Eşref Yaşar'ın molotof yapımı için para verdiğini bildiği varsayılsa bile, bu parayı Ali Durç'tan aldığını nereden bildiği kafalarda soru işareti yaratıyor.

BUNLARIN GÖREVİ NE?

Esenler İlçe Kent Meclisi'nin 2 eşbaşkanı olduğunu iddia eden Haydar, Şeyhmuz Aydın'ın aynı zamanda 3. bölge sorumlusu da olduğunu öne sürüyor. Ahmet Sağınç'ın Esenler İlçe Kent Meclisi'nde propaganda yapmaktan sorumlu olduğunu ileri süren Haydar, aynı zamanda KCK'nin Kent Meclisleri'nden de sorumlu olduğunu iddia ediyor.

3. BÖLGE SORUMLUSU MU, İL SORUMLUSU MU?

Gülistan Dehşet de, Haydar'ın 3. bölge sorumlusu olarak işaret ettiği isimlerden. Ancak, yine Haydar tarafından çizilen şemada, Gülistan Dehşet, Kent Meclisi İl Sorumlusu olarak ifade ediliyor. Haydar, Mehmet Hanefi Önce'nin cezaevine girmeden önce, ifadesinde bir yerde 3. Bölge Kent Meclisi Sorumlusu, başka bir yerde Marmara Bölge Sorumlusu olduğunu iddia ediyor. Haydar, aynı zamanda Önce'nin 'kırsala eleman gönderdiği' savını öne sürüyor. Ancak yine Haydar'ın bu bilgiye nasıl ulaştığı iddianame incelendiğinde anlaşılamıyor.

ÜST DÜZEY GÖREVLİ AMA GÖREVİ BELLİ DEĞİL

Haydar'ın öne sürdüğü, ancak ne şekilde elde ettiği bilinmeyen veriler şunlar:
-Bir süre, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nde Genel Başkan Yardımcılığı üstlenen Kamuran Yüksek de, gizli tanık Haydar'ın hakkında ifade verdiği isimlerden. Haydar, Yüksek'in KCK'nin üst düzey yöneticisi olduğunu iddia ediyor ancak Yüksek'in hangi görevi yürüttüğünü bilmediğini dile getiriyor. Hangi görevi yürüttüğünü bilmeden, üstü düzey yönetici olduğunu bilmesi merak uyandırıyor.

HAYDAR BUNLARI NEREDEN BİLİYOR?

-Mazlum Tekdağ, Pınar Işık, Şerif Kod, Ali Kod isimli sanıkların Kandil'deki PKK eğitim kamplarında eğitim aldığını, Ali Durç'un örgütün finansal kaynağını ayarladığını iddia eden gizli tanığın, söz konusu bilgilere nasıl ulaştığı da bilinmiyor.

-Gizli tanık, Selahattin Sarıkamış'ın BDP makbuzlarıyla topladığı paraları kırsala gönderdiğini söylüyor. Hatta gizli tanık, BDP adına toplanan paraların yüzde 40'ının BDP ilçe örgütüne, yüzde 10'unun BDP İstanbul İl Örgütü'ne, yüzde 50'sinin ise PKK'ye gönderildiğini öne sürüyor. Gizli tanığın bu bilgiye nasıl ulaştığı da kafalarda soru işareti oluşturuyor.

'ÇOK GİZLİ TOPLANTI' HAKKINDA HER ŞEYİ BİLİYOR

-Gizli tanık Haydar, "KCK/TM üyeleri her 3-4 ayda bir Avrupa'da Fransa-Paris, Belçika-Brüksel, Almanya-Berlin kentlerinde toplantılara katılır. Bu toplantılar çok gizlidir. KCK 30 kişilik Yürütme Konseyi'nde bulunan bir konsey üyesi başkanlık yapar, genellikle Mustafa Karasu veya Duran Kalkan bu toplantılara başkanlık yapar" şeklinde konuşuyor. Bir ilçede gençlik sorumlusu olduğunu beyan eden gizli tanığın, çok gizli toplantıların nerede yapıldığını hatta kimin başkanlık ettiğini bilmesi, gizli tanık ifadesindeki çelişkilerden biri.

Kaynak: ETHA