5 Nisan 2012 Perşembe

'Çorum, Maraş ve Sivas 12 Eylül'ün kilometre taşı'

Sivas, Maraş ve Çorum katliamları döneminde milletvekili olan 12 Eylül mağdurları, söz konusu katliamların 12 eylül'ün kilometre taşları olduğunu belirtti. Müdahiller, Maraş, Sivas ve çorum olaylarında rol alan ülkücülerin davaya müdahillik talebinin kabul edilmemesini istedi.

12 Eylül darbesinin sorumlularından Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına devam ediyor.

Bugünkü duruşmada da müdahiller, neden müdahale talebinde bulunduklarını anlatıyor. İlk olarak Sivas, Çorum, Maraş eski milletvekilleri söz aldı.

Azimet Köylüoğlu, 12 Eylül döneminde CHP'den Sivas milletvekili olmasına rağmen evinin basıldığını, evdeki eşyalarına el konulduğunu anlattı. Telefon etmesinin engellendiğini, evinin etrafının silahlı askerler tarafından çevrildiğini, ardından gözaltına alındığını anlatan Köylüoğlu, "15 gün işkence gördüm, eşimin ve oğlumun önünde aşağılandım. İşsiz kaldım, pasaport verilmediği için yurt dışı işlerimi takip edemedim. 5 yıl siyaset yasağı getirildi." dedi. 4 Eylül 1978 tarihinde meydana gelen Sivas olaylarının sonuçlarına dikkat çeken Köylüoğlu, "O gün bir işsavaş provası yapıldı. Hükümet tabibi olan kardeşimin zorla evinden alınarak gözaltına alınarak, ağır işkenceler gördü." diye konuştu.

Sadece Kenan Evren ve Tahşin Şahinkaya'nın değil, işkence yapanların, emir verenlerin, insanlık suçu işleyenlerin de yargılanmasını istediğini belirtti, "Evren ve Şahinkaya zaten toplum vicdanında yargılandı. Pinochet'in yanında hazır olda bekliyor" dedi.

Maraş eski milletvekili Hüseyin Doğan, iddianamede, Maraş, Sivas ve Çorum olaylarının yer aldığını hatırlattı, Maraş olaylarını anlattı: "12 eylül darbesine giden en önemli hazırlıklardan biri, 116 insan öldü, binlerce insan sürgüne tabi tutuldu, şehir yangın yerine dönüştü. Olayların önlenmesi için emniyet müdürlüğü, valilik ve jandarmaya başvuruda bulunduk, ancak yeterince müdahale edilmedi. Yapılan müdahale yetmedi. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit'e koştum, kendisiyle eşdeğer bir asker ile telefonla konuştu. Ama sonuç alamadı. Bebekler ana karnında anası vurulduğu için ölü olarak çıkarıldı. Yaşlı annem çıldırdı, yeğenim kurşunlara hedef olurken son arda kurtuldu. İnsanların gözleri oyuldu, kaynar kazanlara atıldı. Bir kilometre taşları olmayasaydı, 12 Eylül olmayacaktı. Maraş kilometre taşıdır. Sadece Evren değil, emniyet amirleri, komutanlar hepsi katılmıştır."

Çorum eski milletvekili Şükrü Bütün, Gün Sazak'ın öldürülmesi bahane edirelerek, katliamın planlandığını ve çok sayıda insanın öldürüldüğünü hatırlattı. Çorum'un 12 Eylül'e giden yolun kanlı taşı olduğuna dikkat çeken Bütün, sanıkların yanı sıra sanıklara iştirak edenlerin de yargılanmasını istedi. Bütün, "Suça iştirak ederek katliama ortak olan ve bu konuda yargılanan kişiler de mahkemenize müraac etmiştir. Sayın mahkemeniz bu hususa dikkat etmelidir" diyerek, dönemin ülkücülerinin davaya müdahil olma talebinin kabul edilmemesini istedi.

Kaynak: ETHA