4 Nisan 2012 Çarşamba

12 EYLÜL DAVASI: Darbecilerin yargılandığı günde neler yaşandı?

Darbecilerin yargılanmasına bugün başlandı. Darbeci sanıklar Evren ve Şahinkaya, duruşmaya katılmadı.



12 Eylül'ün darbeci generallerinden Evren ve Şahinkaya'nın yargılandığı davanın ilk duruşması başladı. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın ilk duruşmasında sanık avukatı Bülent Hayri Acer, yargılama yapılamayacağını ileri sürdü.

80 avukat, 16 kurum ve 50 müdahilin katıldığı duruşmada, hükümet ve Meclis Başkanlığı yetkilileri de müdahillik için yer aldı. İlk gelişmeler için tıklayın.


12 Eylül davasının iki sanığı, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren (94) ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya (84) yaşları dolayısıyla var olan rahatsızlıkları nedeniyle bugün sanık sandalyesine oturmadı ancak 105 yaşındaki Berfo Ana ambulansla Kars'tan Ankara'ya geldi. Devamı için tıklayın.


Ankara Adliyesi önünde binlerce kişi toplandı, müdahillik talebinde bulunanlar ve avukatlar salonun küçüklüğü nedeniyle içeri sadece 40 izleyici alınacak olmasına tepkili. Devamı için tıklayın.


Birçok mağdur ve müdahil avukat da 147 kişilik mahkeme salonunun yetersiz olması nedeniyle içeri alınmayınca tepki gösterdi. Çıkan tartışmalarda avukatlar, "12 Eylül'de yüzlerce kişiyi yargılamak için spor salonlarını açtınız. Şimdi 12 Eylül'ü yargılarken salon mu bulamıyorsunuz?" dedi.

Evren'in avukatı Ömer Nihat Özgün'ün dün vekillikten çekildiği açıklandı. Duruşmada Kenan Evren'in avukatı savunma yapmaya başladı.

Mahkeme başkanına "Düzeni sağlayamayacaksınız savunma yapmam" diyen Eren ile Şahinkaya'nın avukatı Bülent Acar, "12 Eylül 1980-83 arası Anayasa'nın teminatında" dedi ve ekledi: ''Bu anayasayı yargılayamazsınız. Bu mahkeme yetkisiz. Yapılanların anayasal dayanağı var. Bir şey hem meşru hem gayrimeşru olamaz, 12 Eylül Anayasası meşru ise organları da meşrudur. Bu yargılama yok hükmündedir."

"Gayrimeşruluk" iddialarının karara bağlanması üzerine yargılamaya beş dakika ara verildi.

12 Eylül darbesini gerçekleştiren generallerden Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın ilk duruşmasında sanık avukatlarının davanın yok hükmünde sayılması talebi reddedildi.  Devamı için tıklayın.

"BU MAHKEME YETKİLİDİR"

Duruşmada, hükûmeti ve meclisi temsilen milletvekilleri ve davaya müdahil olan siyasi partilerin, STK'ların ve birçok örgüt temsilcisi de hazır bulunuyor. Mahkemenin sanık avukatlarının talebini reddetmesinin ardından duruşmanın devam etmesine karar verildi. Devamını okumak için tıklayın.

* Müdahil avukatların taleplerini buradan okuyabilirsiniz.

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Müdahil avukatları sanıklar olmadan iddianamenini okunmaması gerektiğini belirtti. Bağımsız bir heyetin sağlık raporu hazırlanmasını istedi. Mahkeme bu talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

Duruşmada Av. Senih Özay, duruşmanın yedek hakimi bulunmasını talep etti. Özay, iki sanığın durumlarının tespiti için bağımsız heyet kurulmasını istedi. Av. Ömer Kavili de, TTB'nin içerisinde bulunduğu bir heyetin oluşturulmasını talep etti. Mahkeme, görüntülü ve sesle kaydın yapılabileceği daha büyük bir salon için ilgili kuruma müzekkere yazdığını ancak yazıya yanıt verilmediğini belirtti. Duruşmaya ara verildi. Haberin tamamı için tıklayın.

DURUŞMANIN DEVAMI...

Avukatların isteği üzerine, mahkemeye yedek hakim atandı. Yedek hakim olarak, Ali Ertan'ın atandığı bildirildi. Evren ve Şahinkaya'nın mahkemeye gelmemesi üzerine iddianamenin okunmamasına karar verildi.

Müdahil avukatlardan Aydın Erdoğan, iddianamedeki eksikliklere dikkat çekti. İddianamede darbe yoluna giden süreçte işlenen katliam ve cinayetlerin tamamının yer almadığını söyledi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, insanlığa karşı suç davası açılmasını istedi. “İnsanlığa karşı suçta zaman aşımı olmaz” diyen Türkdoğan, “12 Eylül ağır bir tablo ortaya koydu, bunu görmek için Diyarbakır cezaevine bakmak yeterli. Berfo Ana dava için geldi, müdahil oldu, ambulansta mahkemenin sonucunu bekliyor” dedi.

Türkdoğan'ın konuşmasından sonra Meclis Başkanlığı ve hükümet adına müdahillik başvurularında bulunuldu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi'nde yaşananlar nedeniyle müdahil olduklarını söyledi. Sanıkların insanlığa karşı işlenen suçlardan, Türkiye toplumuna karşı işlenen suçlardan yargılanmasını isteyen Aktar da, iddianamedeki eksikliklere dikkat çekti.

“Paramiliter güçlerle aynı salonda bulunmak istemiyoruz"

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozaağaçlı, iddianamenin dilini eleştirdi. “Savcı ile sanıklar aynı dili konuşuyor. Burada iki halk düşmanıyla karşı karşıyayız, hala devletin bekası konuşuluyor. Neden devletin bekası düşünülerek yargılama yapılıyor” diye tepki gösteren Kozağaçlı, “Bütün işkencelerden haberleri vardı, ölen herkesin kanı onların ellerindedir” şeklinde konuştu. Kozağaçlı, yargılamanın TCK'nin 77-78 maddelerinden katletme, işkence ve hürriyeti tahrirden yapılmasını istedi, aynı zamanda özel yetkile mahkemede değil, genel yetkili mahkemede yapılmasını istedi. ÇHD Başkanı, “Paramiliter güçlerle aynı salonda bulunmak istemiyoruz. Taleplerimiz kabul edilmezse, ÇHD olarak müdahillik başvurusundan geri çekileceğiz” dedi. Tamamını okumak için tıklayın.

Başbakanlık adına yapılan müdahillik başvurusunun ardından duruşmaya ara verildi. 

Kenan Evren'in sağlık durumunun tespitinin istendiği Adli Tıp Kurumu'ndan yanıt geldi. Ankara, konuyla ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun rapor verebileceğini açıkladı.

Sanık avukatları, ifadelerin sesli ve görüntülü tespiti talebinde bulundu.

Sanık avukatlarının taleplerinin alınması ve bu talebin reddine ilişkin kararın açıklanmasının ardından müdahillik talebinde bulunanlar ve avukatları söz alarak, iddianame okunmadan önce sanıkların duruşmada mutlaka hazır edilmesini istedi.

Bazı avukatlar ise Evren ve Şahinkaya'nın tutuklanmasını talep etti.

Mahkeme de iddianamenin kabul edildiğini açıkladı ancak sanıklar duruşmaya gelene dek okunmamasına karar verdi. Müdahillerin dinlenmesine geçildi.

Mahkeme üç gün boyunca saat 19.00'a kadar çalışma kararı aldığını duyurdu.

Evren ve Şahinkaya'nın sağlık nedeniyle duruşmaya gelemeyeceklerini bildiren raporları da mahkemeye ulaştı. Mazeret bildirimi olmadan iddianamenin okunmasına geçilemiyordu.

Mahkeme saat 18.30'da ara verdi. Aranın ardından sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında işkence suçlamasıyla soruşturma açılıp açılmadığının ve duruşmanın daha büyük bir salonda yapılma başvurusunun olup olmadığının sorulmasını isteyerek, davanın yarın saat 9.30 devam edeceğini bildirdi.


DİĞER HABERLER:


Taş: İddianame 12 Eylül'ü aklıyor

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş
, bugün 12 Eylül faşist darbesinin iki sorumlusunun yargılandığını söyledi, ancak sadece Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın değil dönemin sıkıyönetim savcıları, valileri, işkencelilerinin de yargılanmasını istediklerini belirtti.

BDP ve Türk davaya müdahil

BDP ve Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, 12 Eylül darbecilerinden Evren ve Şahinkaya'nın yargılandığı davaya müdahillik başvurusunda bulundu.

'Etnik temizlik gibi devrimci temizliği yaptınız'

Ankara Adliyesi'nde 12 Eylül darbecisi iki general hakkında duruşma devam ederken, dışarıda da gerçek adalet isteyen mağdurlar toplandı. Adalet için kürsü kuran darbe tanıkları, darbeden sorumlu olan herkesin sanık sandalyesine oturtulmasını istedi.

Evren: Demirel Neden Müdahil Değil?

Kenan Evren, 12 Eylül davasında rekor düzeye ulaşan müdahillik taleplerini şaşırtıcı bulmadığını ifade ederken Süleyman Demirel'in müdahil olmak istememesini ise "sürpriz" olarak değerlendirdi.

Sakık 'darbeler araştırılsın' önergesi verdi

BDP'li Milletvekili Sırrı Sakık, 12 Eylül başta olmak üzere bütün darbe süreçlerinin araştırılması amacıyla TBMM'ye önerge verdi. Önergeye 22'si BDP'li vekil 2'si bağımsız 24 vekil destek verdi.

'Darbeciler Pinochet ve Mübarek gibi yargılansın'

Müdahil avukatlarından Fikret Babaoğlu ise sanıkların duruşmaya katılmaları gerektiğini söyledi. "Ya Pinochet gibi tekerlekli sandalyede getirilmeli ya da Mübarek gibi kafeste getirilmeli. Huzurda yargılama yapılmalı" diye konuştu.

Hesaplaşmak İçin Adliye Önündeler

12 Eylül mağdurlarından Selami Şakiroğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından ve 78'liler Girişimi Sözcüsü Nimet Tanrıkulu, Devrimci 78'liler Federasyonu Başkanı Kamber Ateş ve Dev-Yol Davası'nın bir numaralı sanığı Oğuzhan Müftüoğlu, 12 Eylül davasını bianet için değerlendirdi.

"İnsanlık Suçundan Yargılansınlar"

Evren ile Şahinkaya'nın yargılandığı 12 Eylül darbesi davasında konuşan müdahil avukatlar, bu yargılamanın iki generalle sınırlı olmaması gerektiğini, onların da "insanlığa karşı suç işlemekten" yargılanmalarının doğru olduğunu söyledi.

'Geç de olsa önemli bir dava'

Ankara Adliyesi önünde, elinde kardeşinin fotoğrafı ve "Rahat uyu kardeşim, peşlerindeyiz" yazılı döviz ile kürsüye çıkan Elif Torun Öneren, geç kalmış bir adalet olsa da darbecilerin yargılanmasının önemli bir adım olduğunu söyledi.

'Darbecilere karşı mücadelemiz sürecek'

ESP Eskişehir İl Örgütü yaptığı eylemle, halkın adaleti yerini buluncaya kadar darbeye ve darbecilere karşı mücadelelerinin süreceğini belirtti.

'Son sözü direnenler söyler'

Ankara Adliyesi önünde bir konuşma yapan sanatçı Pınar Sağ, "Her zaman tüm zulümlere inat, son sözü direnenler söyler" dedi.

Altan Tan: Evren'den Hesap Sorarız, Erdoğan Yoluna Devam Eder

BDP Milletvekili Tan, 12 Eylül davasının sembolik ama önemli olduğunu belirtirken, bugüne de dikkat çekti ve Evren'den hesap sorarken faşist uygulamaları devam ettirirsek, Evren'den intikam alırız, Erdoğan yoluna devam eder" dedi.

'Mücadele ile başlayan bu dava burada bitmeyecek'

ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 12 Eylül darbecilerinin yargılandığı davanın AKP'nin işareti ile başlamadığını, sonucunu da AKP'nin belirlemeyeceğine işaret etti.

105 Yaşında Ambulansla Geldi; Evren ve Şahinkaya Gelemedi

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya yaşlarından kaynaklanan rahatsızlıkları nedeniyle mahkemeye gelmedi ama 105 yaşındaki Berfo Ana ambulansla Ankara'ya geldi.

'Suçlularla aynı salonda olmak istemiyoruz'

12 Eylül darbecisi generallerin yargılandığı davada müdahillik başvurusunda bulunan avukatlar, darba döneminde suç işleyenlerle bu suçlarda mağdur olanların aynı tarafta olamayacağını söyledi. Avukatlar, suç işleyenlerin müdahilliklerinin kabul edilmemesini istedi.

'Tüm sorumlular yargılansın'

12 Eylül’ü yaşayanlar, davanın görüldüğü adliye önündeler. Tamamı bu hesabın Kenan Evren ve Tahsin Şhinkaya’yla sınırlı kalmamasını istiyor. Darbenin tüm sorumlularının yargılanmasını ve 12 Eylül’ün tüm kurumlarının lağvedilmesini talep ediyor. Berfo Ana da onlardan biri.

İki General Değil, Tüm Rejim Yargılansın

12 Eylül Davası'nın ilk duruşmasına katılan BDP Milletvekili Kürkçü ve CHP Milletvekili Ağbaba, darbe rejiminin bir bütün olarak yargılanması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak ise 12 Eylül darbesinin insanlık suçu yapılması gerektiğini ifade etti.

Müdahiller 12 Eylül'ü ve kurumlarını yargılıyor

12 darbesini gerçekleştiren iki generalin yargılandığı davanın ilk duruşması müdahillik talebinde bulunanların beyanlarıyla devam ediyor.

Darbecilerin yargılanmasına yarın devam edilecek

12 Eylül darbesinin generallerinden Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın ilk duruşması sona erdi. Mahkemeye yarın sabah 09.30'da devam edilecek.

'Tüm işkenceciler yargılanmalı'

Darbeci generallerden Evren ve Şahinkaya'nın yargılandığı davada müdahiller, tüm generallerin, işkencecilerin, Danışma Meclisi üyelerinin, sıkıyönetim komutanları ve cezaevi yöneticilerinin yargılanmasını istedi.

* Bu haber, bianet ve ETHA'dan derlenmiştir.