6 Nisan 2012 Cuma

İş cinayetinin yaşandığı yerde eylem

Limter-İş Sendikası ve demokratik kurumlar, dün Ada Tersanesi’nde yaşanan patlamada iki işçinin yaşamını yitirmesinden Çalışma Bakanlığı’nı sorumlu tuttu. Tersane önünde bir araya gelen kurumlar, Çalışma Bakanı’nın istifa etmesini, patronların ise yargı önüne çıkarılmasını istedi.


Limter-İş Sendikası ve demokratik kurumlar dün Ada Tersanesi’nde yaşanan patlamada iki işçinin yaşamını yitirmesinden Çalışma Bakanlığı’nı sorumlu tuttu. Tersane önünde bir araya gelen kurumlar Çalışma Bakanı’nın istifa etmesini, patronların ise yargı önüne çıkarılmasını istedi.

HDK, ESP, DAF, EMEP, BDP, Deri-İş, Enerji-Sen, Kampana direnişçi işçileri ve Tuzla tersanesi işçilerinin katıldığı eylemde konuşan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, Ada Tersanesi’nde yaşanan patlamada iş cinayetine kurban giden Ali Sardıç ve Recep Özdal isimli işçilerle birlikte tersanelerde toplamda 149 işçinin iş cinayeti sonucu öldüğünü hatırlattı.

Dün yaşanan ölümlerden sonra tersane önüne gittiklerini ancak patronun adamlarının saldırı ve tehditlerine maruz kaldıklarını ifade eden Saygılı, tehditlere boyun eğmeyeceklerini, ne şartlarda olursa olsun tersane işçilerinin haklarını savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

AKP iktidarının 3 Nisan’da yeni “İş sağlığı ve güvenliği yasası”nı meclise getirdiğini sözlerine ekleyen Saygılı, bu yasanın ölümleri durdurmayacağını, yapılması gerekenin varolan yasa ve yönetmeliklerin uygulanması olduğunu, meclisteki yasanın ise iş sağlığı ve güvenliğini pazara açmak anlamına geldiğini söyledi.

Saygılı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlerden işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan tersane patronları sorumludur. Ölümlere sebebiyet veren tersane patronları taammüden adam öldürmekten yargılanmadıkları müddetçe tavırlarında hiçbir değişiklik olmayacak. İşçi arkadaşlarımızı bile bile ölüme götürmeye devam edeceklerdir. Esenyurt’ta ölen inşaat işçileri için ‘kader’ diyen Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve madencilerin ölümüne ‘ölüm bu işin doğasında var’ diyen Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, AKP Hükümeti de işçi ölümlerinden sorumludur. Çalışma Bakanı istifa etmelidir.”

Erzurum’da yaşamını yitiren 5 enerji işçisini hatılatarak konuşmasına başlayan Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, iş cinayetlerinin önüne geçmenin örgütlenerek ve birlikte mücadele ederek mümkün olacağını söyledi.

HDK adına konuşan Havali Mengi ise, “İşçilerin ölmediği, insanca çalışma ve yaşama koşullarının olduğu bir düzen istiyoruz. Öfkemiz her geçen gün büyüyor. Sorumlular istifa etmeli, patronlar yargı önüne çıkarılmalıdır” dedi.

Eylemde, “Kaza değil bu bir cinayet”, “Artık ölmek istemiyoruz”, “İşçiler birleşin ölümleri durdurun”, “İşçilerin birliği patronları yenecek” sloganları atıldı.

Kaynak: ETHA