9 Nisan 2012 Pazartesi

Irkçılar, Kürt işçileri Nazilli’de de çalıştırmadı

Kürt işçilere yönelik ırkçı saldırılar çeşitli bölgelerde sürmeye devam ediyor. Son ırkçı saldırı da, Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşandı. İşçiler demir sopalarla dövüldü. Fatura yine işçilere kesildi; artık çalıştırılmıyorlar.

Nazilli’deki TOKİ’nin yaptırdığı Devlet Hastanesi inşaatında çalışan Kürt işçiler, dün ırkçı grupların saldırılarına uğradı. “Ya sev ya terk et” sloganlarına ve “Defolun gidin” şeklinde sözlü saldırıya maruz kalan Kürt işçiler, ardından demir sopalarla fiziki şiddete uğradı.

Olay, Osmaniye’den gelen işçilerle Nazilli’nin yerlisi olan işçilerin, Kürt çalışanların ilçeyi terk etmesini istemesiyle başladı. Bunun üzerine çıkan tartışmada, işlerini terk etmeyeceklerini söyleyen Kürt işçiler, kalabalık ırkçı grubun demir sopalı saldırısına uğradu.

Saldırıya uğrayan Kürt işçilerden bazıları yaralanıp hastaneye kaldırılırken; çoğu kez olduğu gibi, saldırgan gruptan kimse gözaltına alınmadı. Ayrıca olay üzerine taşeron firmanın sözleşmesi TOKİ tarafından iptal edilirken; Kürt işçiler de, can güvenliklerinin kalmadığını söyleyerek ilçeden ayrılmaya hazırlanıyor.

‘ÜNİVERSİTE MEZUNUYUM AMA İŞ BULAMADIĞIMDAN NAZİLLİ’YE GELMİŞTİM’

Irkçı grubun saldırısına uğrayan ve saldırı sonucu kolunda ve kafasında kırıklar oluşan 24 yaşındaki C.A, Kars Kafkas Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu olduğunu ve iş bulamadığı için Nazilli’ye çalışmaya geldiğini söyleyerek, olay anını da şöyle anlattı: “Bize saldıran grup daha önceden de sürekli bizi tehdit ediyordu. 28 Mart’ta kaldığımız inşaatın duvarına, ‘Ya sev ya terk et’, ‘Biz Osmanlı torunuyuz sizi burada barındırmayız’ gibi yazılar yazmışlardı. Dün biz çalışırken Osmaniyeli ve Nazilli’nin yerlisi olan işçiler bize küfür edip işi bırakıp gitmemizi söylediler. Biz 7 kişiydik onlar ise yaklaşık 15 kişilerdi. Biz karşı çıkınca ellerindeki demir sopalarla bize saldırmaya başladılar. Sonra dışardan gelenlerle birlikte bize saldıranların sayısı 30′u buldu. Kavga büyüyünce inşaata polisler geldi. Benim kafam ve kolum kırıldı, diğer arkadaşlarım da darp edildi.”

‘POLİS İFADEMİN ÜZERİNDE OYNAMAYA ÇALIŞTI’

Hastaneye ve karakola götürüldüklerini belirten C.A, ifade verirken polisin sürekli ifadesini değiştirmeye çalıştığını kaydetti: “Bizi önce hastaneye kaldırdılar sonra da karakola götürdüler. Ben ifademde olayı aynen aktardım ama polisler sürekli ifadem üzerinde oynamak istediler. Ben hem firmadan hem de bize saldıranlardan şikayetçi oldum. Can güvenliğimiz kalmadı. Diğer arkadaşlarım da korkuyorlar, onun için gitmeyi planlıyoruz.”

Olayın ardından saldırganlardan gözaltına alınan olmadı. TOKİ’nin de taşeron firma ile sözleşmesini iptal etmesi üzerine yaklaşık 200 civarındaki işçi işsiz kaldı.

Kaynak: ANF