17 Nisan 2012 Salı

Filistinli tutsaklar açlık grevine başladı

Bugün, 17 Nisan Filistinli Tutsaklar Günü. 1600 Filistinli tutsak, bugün itibariyle süresiz açlık grevine başladı.

17 Nisan Filistinli Tutsaklar Günü dolayısıyla Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinliler, siyonist İsrail zındanlarındaki tutsakların serbest bırakılması umuduyla eylem yapıyor.

İsrail zındanlarında bulunan bin 600 Filistinli tutsak ise süresiz açlık grevine başladı. İsrailli yetkililer, bin 600 Filistinli tutsağın açlık grevine başladığını, 2 bin 300 tutsağın da bir günlük açlık grevi yapacağını duyurdu.

Eylemin, Filistinli Tutsaklar Günü nedeniyle başlatıldığı bildirildi.

Öte yandan ülkenin faklı yerlerinde tutsakların serbest bırakılması için eylemler yapılıyor. Gazze'de yapılan eylemde açlık grevinin 43. gününde kazanım elde eden Hana Şalabi, özgürlük meşalesi yaktı.

Ayrıca bugün 66 gün açlık grevinden sonra İsrail'le yaptığı anlaşma sonrası Hader Adnan'ın da bugün serbest bırakılması bekleniyor. Filistin halkı, Adnan'ın serbest bırakılmasını bekliyor.

İsrail askeri mahkemeleri, "idari tutukluluk" uygulaması ile bir Filistinlinin altı aya kadar gözaltında tutulmasına karar verebiliyor ve bu kararını her altı ayda bir yineleyebiliyor. Çok sayıda Filistinli, hiçbir yargılama yapılmadan yıllarca İsrail hapisanelerinde tutuluyor.

Son olarak hakkında hiçbir suçlamada bulunulmadan 9 haftadan uzun süredir alıkonulan Filistinli mahkum Hader Adnan'ın serbest bırakılmasına karar verildi. Adnan'ın ardından açlık grevine başlayan Hana Şalabi de açlık grevi sonrası kazanım elde etti.

İsrail hapisanelerinde yaklaşık 10 bin Filistinli mahkum ve tutuklu bulunuyor.

Filistinli tutsaklar sorunu, Filistin sorununun temel unsurlarından birisi olmuştur. 1948 işgalinden bu yana ortalama her iki Filistinli aileden birinin bir üyesi İsrail tarafından tutuklanmış, zindanlar Filistinlilerin hayatının bir parçası, ama aynı zamanda bir direnişin bir parçası haline gelmiştir.

FHDD: Filistinli tutsakların yanındayız

İstanbul'daki Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (FHDD), 17 Nisan Filistinli Tutsakla Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, bugün açlık grevine başlayacak 1600 Filistinli tutsağın yanında olduğunu bildirdi.

FHDD, 17 Nisan Filistinli Tutsaklar Günü ile ilgili olarak bir açıklama yayınladı. Farklı davalardan 1600 Filistinli tutsağın bugün itibarıyla açlık grevine başladığını hatırlatan FHDD, “Filistinli tutsaklar (esirler) sorunu, Filistin sorununun temel unsurlarından birisidir. 1948 işgalinden beri ortalama her iki Filistinli aileden birinin bir üyesi İsrail tarafından tutuklanmış, zindanlar Filistinlilerin hayatının bir parçası, ama aynı zamanda bir direniş okulu haline gelmiştir” dedi.

Siyonist cezaevlerinde halen 27 Filistin yasama Konseyi üyesinin bulunduğunu belirten FHDD, “Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin tecritteki lideri Ahmed Sa’adat, 'geleceğin Filistin Devlet Başkanı' olarak görülen Mervan Barguti, Yasama Konseyi’nin kısa süre önce tutuklanan Hamas üyesi sözcüsü Abdülaziz Dveyk, bunlardan yalnızca bir kaçıdır. Hapishanelerde tutulan kişilerin arasında, her ikisi de idari tutuklu statüsünde olan El Necah Üniversitesi’nden Yusuf Abdül Hak ve Ahmed Katameş gibi öğretim üyeleri, Bir Zeit Üniversitesi’nden Ola Haniye gibi öğrenci temsilcileri ve çok sayıda başka öğrenci, bilim ve sanat insanı da bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

FHDD açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bugün ise farklı cezaevlerinde farklı davalardan 1600 Filistinli, işgalcilerin cezaevi politikalarına karşı süresiz açlık grevi başlatıyorlar. Bizler de Türkiyeli Filistin dostları olarak, 'boş midelerin' bu yeni eylemini desteklerken, Türkiye kamuoyuna da gündeme yeterince getirilmeyen Filistinli esirler sorununa karşı daha duyarlı olma çağrısı yapıyoruz. 17 Nisan vesilesiyle, esirlerin yıllardan beri temel talepleri olan, idari tutukluluğun kaldırılması, işkence ve kötü muameleye son verilmesi, tecrit hücrelerinin kapatılması ve İsrail askeri mahkemelerinin Filistinli sivilleri yargılamaya son vermesi taleplerinin tümünü destekliyoruz.”

Kaynak: ETHA