Türkiye'de hükümet yetkilileri tutuklu gazeteci sayısını sarı basın kartı olanlarla sınırlı tutarken, AGİT, Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısının 95 olduğunu açıkladı.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Türkiye’de tutuklu gazetecilerin sayısının bir yılda ikiye katlanarak 57’den 95’e çıktığını belirtti. AGİT, Türk yetkililere "acil reform" çağrısında bulundu.
AGİT medya özgürlükleri temsilcisi Dunja Mijatovic, “Türkiye’de son yıllarda tutuklu gazeteci sayısı belirgin bir şekilde arttı” dedi.
Mijatovic, “Bu endişe vericidir ve Türk makamlarından acil dikkat ve hızlı bir eylem istemektedir” diye ekledi.
Örgütün araştırmasına göre tutuklu gazeteci sayısı bir yılda ikiye katlanarak 57’den 95’e çıktı. Bu rakamın “Türkiye’de gazetecilik ve ifade özgürlüğüne ilişkin yasa ve politika konusunda temel sorunları meydana çıkardığını” ifade eden Mijatovic, “tutuklama tehdidinin önemli bir otosansüre yol açtığı” endişesini de dile getirdi.
Mijatovic, “Gazetecilerin işlerinden ötürü bir daha tutuklanmaması için yasanın düzenlenmesi gerekiyor. Mevcut durumda cezaevlerinde olanların da serbest bırakılması gerekiyor” dedi.
AGİT, herhangi bir hüküm giymeden “tedbir” çerçevesinde yapılan tutuklamaların gazeteciler için uzatıldığını belirtirken, uzun yıllara varan ağır ceza riski olduğunu ifade etti. AGİT, araştırmasında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) maddelerinin sıklıkla gazetecileri soruşturmak için kullanıldığına dikkat çekildi.
Mijatovic, Türk hükümetinin “terörizme karşı mücadele” hakkı olduğunu da sözlerine eklerken, “Bununla birlikte, terörizm gibi hassas konuları ele alanlar dahil olmak üzere konulara ilişkin objektif röportajlar, demokratik bir toplumun temel parçasıdır ve gazeteciler topluma bilgi sağlamak için gerekli bir rol oynuyorlar” dedi.
AGİT medya özgürlükleri temsilcisi Dunja Mijatovic, gazetecilerin durumuna ilişkin araştırmayı Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na gönderdiklerini ve medya yasasının reformdan geçirilmesi için yardım önerdiklerini bildirdi.
AGİT raporunda tutuklu gazetecilere ilişkin bir tablo yer alıyor. 95 kişilik listede gazetecilerin isimleri, hangi medyaya çalıştıkları ve ne ile suçlandıkları, kaç yıl hapis istendiği ve hangi cezaevlerinde tutuldukları yer alıyor.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’na göre 2 Nisan tarihi itibariyle Türkiye cezaevlerinde 20’si imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü olmak üzere 97 gazeteci bulunuyor. Platformun listesindeki isimlere göre bunlardan 27’si DİHA muhabiri, 16’sı Azadiya Welat gazetecisi, 11’i Özgür Gündem gazetecisi olarak dikkat çekiyor.
Kaynak: ETHA