5 Nisan 2012 Perşembe

"Yoksulların Faturasını Devlet Ödesin"

BDP yoksulların temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğini söyleyerek elektrik, su ve yakıt giderlerinin devlet tarafından karşılanması için kanun teklifi verdi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ödeme gücü olmayanlar için elektrik, su, doğalgaz ve diğer yakıt giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istedi.

BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan imzasıyla konuyla ilgili bir kanun teklifi verildi.

Iğdır Milletvekili Buldan kanun teklifini duyurduğu Meclis'teki basın toplantısında Türkiye'de insanların temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak hale geldiğini vurguladı ve "halkın halk olmaktan kaynaklı hakları"ndan söz etti ve "insanca yaşayabileceği maddi koşullara sahip olma"nın da bu haklardan biri olduğunu anlattı.

"Elektrik ve doğalgaza yapılan son zamlardan sonra halkın reel geliri daha da azalmış ve yoksullar insanca yaşam koşullarından daha da uzak bir noktaya itilmiştir."

Fatura belli, asgari ücret belli

886,50 liralık asgari ücretle yoksullukla mücadele etmenin mümkün olmadığını söyleyen Buldan, sendikaların dört kişilik aile için belirlediği yoksulluk sınırının yaklaşık 3100 lira olduğunu hatırlattı. Düzenli geliri olmayan milyonlarca kişiden ve günümüzde elektrik, su ve doğalgazın konutlar için öneminden söz etti.

"Bu tür hizmetlerden olanaksızlık nedeniyle faydalanamayacak vatandaşların yaşam koşullarında insan haklarına saldırı niteliğinde bir gerileme olacağı da açıktır. Bu tür temel ücretler sosyal hukuk devletinde bir hak olarak tanınmalı ve ihtiyaç duyulan kadarı yoksul halka ücretsiz verilmelidir."

Buldan hazırladıkları kanun teklifinin bu hak üzerinden hareket ettiğini anlatarak teklifin "yoksulluk sınırının altında yaşayanların elektrik, su, doğalgaz ve doğalgaz bulunmayan yerlerde diğer ısınma kaynaklarının halka ücretsiz sunulmasını" amaçladığını söyledi.

Anayasa referansı

Kanun teklifinin gerekçesinde de anayasaya atıfta bulunuldu:

"Anayasanın 2, 5 ve 41'inci maddelerince vatandaşlara tanınması gereken haklar doğrultusunda, temel yaşamın sürdürülebilirliği için hayati önem arz eden konutlarda kullanılacak elektrik, su, doğalgaz ve diğer yakıt giderlerinin devlet tarafından karşılanması amaçlanmaktadır. Doğalgaz bulunmayan yerlerde ise hane içinde kullanılan kömür vb. yakıt faturalarının belirtilen kısmının taraflara iadesi içerilmiştir."

Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Elektrik, Su, Doğalgaz ve Diğer Yakıt Giderlerinin Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun Teklifi'ne ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: Bianet