12 Nisan 2012 Perşembe

Osmaniye tutsakları açlık grevini sonlandırdı

Osmaniye Cezaevi'ndeki 15 mahpus, koşulların iyileştirilmesi, onur kırıcı uygulamaların ve kötü muamelenin son bulması için başlattıkları açlık grevini taleplerinin karşılanmasıyla sonlandırdı.

Osmaniye T Tipi Cezaevi'nde koşulların düzelmesini ve kötü muamelenin son bulmasını isteyen 13 tutuklu ve hükümlü, talepleri karşılanınca 48 günlük açlık grevine son verdiler.

Açlık grevi yapanlardan Hacı İnan'ın annesi Sıdıka İnan, bianet'e yaptığı açıklamada, oğlunun durumunun iyi olduğunu, kendisiyle yarın görüşeceğini söyledi.

İnan'ın yanı sıra Hacı Aydın, Murat Çetin, Bazi Aslan, Mustafa İlgen, İlhan Keklik, Mehdi Eteş, Osman Bozkurt, İdris Nülifer, Aslan İlhan, Lokman Gül, Ali Manas, Erdal Çelebi, Reşit Taş ve Emin Yıldız 48 gün boyunca limonlu ve şekerli suyla beslendi.

Menaf, Aslan ve İlgen'in sağlık durumu kötüleşmeye başlamıştı.

Bakan Ergin de açıkladı

Mahpuslar, askeri sayım düzeninden vazgeçilmesini, günlük tıraş zorunluluğunun kaldırılmasını, arama diye yapılan çırılçıplak soyma uygulamasına sona verilmesini talep ediyordu.

Ayrıca, cezaevine gelen görüşçülerinin de arama noktalarında iç çamaşırlarının çıkartılarak aranmasına son verilmesini ve hukuk dışı uygulamalardan kaynaklı disiplin cezalarının iptalini istiyorlardı.

Bugün, avukatları ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ile görüşen mahpuslar, cezaevi yönetimiyle anlaşmaya varıldığını ve eylemlerini sonlandırdıklarını açıkladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun Osmaniye Cezaevi'yle ilgili hazırladığı raporun bakanlığa resmen ulaşmadığını, ancak ön raporun geldiğini söyledi.

Ön raporda yer alan eleştirilerin dikkate alındığını, taleplerin yerine getirildiğini belirten Ergin, açlık grevi yapan hükümlülerin eylemlerine son verdiklerini dilekçeyle idareye bildirdiğini açıkladı.

"Sağlık kontrolünden geçmeliler"

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Başkanı Ali Tanrıverdi de bianet'e mahpusların sağlığına tekrar kavuşmaları için uzman gözetiminde tutulmaları gerektiğini anlattı.

"Öncelikli talepleri karşılandı, cezaevi yönetimine eylemcilerin yaşamları tehlikeye girmeden bunun sonlandırılması gerektiğini ifade etmiştik. Cezaevi birinci müdürü de mahpuslarla yaptığı görüşmede birtakım yanlışlar yaptığını ifade etmiş. Dün akşam taleplerle ilgili uzlaşmaya varıldı."

Tanrıverdi, "İdare vitamin verdiğini söylese de eylemciler kendilerine limon ve şeker dışında bir şey verilmediğini söylediler" diyerek kalıcı sağlık sorunları yaşanmaması için şimdiden önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Cezaevi yönetiminden tutuklu ve hükümlülerin sağlık kontrolünden geçirilmelerini talep ettiklerini söyleyen Tanrıverdi, "Mahpuslar sağlıklarına tekrar kavuşana dek gözetimde tutulmalı" diye konuştu.

Osmaniye Cezaevi'nde incelemelerde bulunan Meclis İnsan Hakları Komisyonu Cezaevi Alt Komisyonu raporunda da mahkumlar her gün sakal tıraşı olmaya zorlandığı, tüm tutuklu ve hükümlülerin başka bir cezaevinden bile geliyor olsalar çırılçıplak soyularak arandığı yer aldı.

CHP heyetinin Osmaniye raporunda bu bilgilerin yanı sıra üç kişilik odalarda dokuz kişi, sekiz kişilik odalarda 20 kişi kalındığı ifade edildi.

Kaynak: Bianet