12 Nisan 2012 Perşembe

'Gazdan mağdur olanlar AİHM'e başvurabilir'

AİHM'in Türkiye'yi toplumsal olaylarda gaz bombası kullanmaktan mahkum ettiğini hatırlatan Sezgin Tanrıkulu, gazdan mağdur olan herkesin dava açabileceğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, göstericilere ve eylemcilere karşı gaz kullanımının yasaklanması gerektiğini belirterek, göz yaşartıcı gazdan mağdur olanların AİHM'e başvurma haklarının doğduğunu söyledi.

Tanrıkulu, yazılı açıklamasında, ''İçişleri Bakanı'nın zararsız gördüğü göz yaşartıcı gazın insanlık dışı ve aşağılayıcı olduğunu'' savundu.

“AKP iktidarı, gözü yaşlı mağdurlara göz yaşartıcı gaz sıkmaktan başka hiçbir adım atmıyor” diyen Tanrıkulu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kolluk güçlerinin kullandığı göz yaşartıcı gazın aşağılayıcı, insanlık dışı bir uygulama olduğu 10 Nisan 2012 tarihli AİHM kararıyla tescillenmiş bulunuyor. AİHM, Ali Güneş ile ilgili 9829/07 sayılı kararında 'polis memurları, başvurucuya bu gibi bir durumda gaz sıkarak onu 3. Madde anlamı dâhilinde insanlık dışı ve aşağılayıcı bir muameleye maruz bırakmıştır' diyerek Türkiye'yi mahkum etmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü ise AİHM kararını örtmeye çalışırcasına yanıt olarak 11 Nisan'da 'AİHM kararı incelendiğinde göz yaşartıcı gazın kullanılmasından dolayı alınmış bir karar olmadığı ancak gazın kullanım şekline yönelik bir karar olduğu anlaşılmaktadır.' açıklamasını yapmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün AİHM kararlarını kendi anlayışına göre yorumlama hakkı yoktur.”

Göz yaşartıcı gazdan mağdur olanların AİHM'e başvurma hakkının doğduğunu belirten Tanrıkulu, “Yapılması gereken toplantı ve gösteri yapma hakkını ortadan kaldıran, işkence ve kötü muamele olduğu AİHM kararıyla saptanan gaz kullanımına derhal son vermek olmalıdır'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: ETHA