2 Nisan 2012 Pazartesi

Newroz Kutlamalarında 1014 Gözaltı

İHD'nin 2012 Newrozu'nda yaşanan hak ihalleri raporuna göre, 1014 kişi gözaltına alındı. 206 kişi tutuklandı. 178 kişi yaralanırken, bir kişi hayatını kaybetti. 49 etkinlik yasaklanırken, 43 etkinliğe de müdahale edildi.


İHD'nin 2012 Newrozu'nda yaşanan hak ihalleri raporuna göre, 1014 kişi gözaltına alındı. 206 kişi tutuklandı. 178 kişi yaralanırken, bir kişi hayatını kaybetti. 49 etkinlik yasaklanırken, 43 etkinliğe de müdahale edildi.

"Türkiye'de baskı politikaları sonuç vermez. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in nefret söylemiyle bu ülkeye demokrasi gelmez."

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan "2012 Newrozu'nda Yaşanan Hak İhlalleri" raporuna ilişkin İHD Genel Merkezi'nde bugün saat 11.00'de düzenlenen basın toplantısına bu sözlerle başladı.

16-22 Mart tarihlerini kapsayan raporda şu tespitlere yer verildi:

* BDP'ye ve milletvekillerine ötekileştirme politikası uygulanmasından vazgeçilmelidir.

* Kürtlere yönelik kolluk güçlerinin düşmanca tutumu etkili bir soruşturma ve kovuşturma konusu yapılmalıdır. Bu ayrımcı politika terk edilmelidir.

* Olaylarda yaşamını yitiren iki kişi ile yaralanan 178 kişiyle ilgili olarak etkili soruşturma ve kovuşturma açılmalıdır.

* İnsanların başta seyahat özgürlüğü olmak üzere, gösteri yapma, ifade ve örgütlenme özgürlüğü hakkını kısıtlayan ve yasaklayan içişleri bakanlığı genelgesi nedeniyle içişleri bakanının siyasi ve hukuki sorumluluğu bulunduğundan, bakanın istifa etmesi, etmemesi halinde ise azledilmesi gerekmektedir. Şayet bu talimatlar başbakan tarafından yaptırılmış ise hükümet hakkında TBMM'de gensoru süreci başlatılmalıdır.

* Gösterilerde göstericiler üzerine yoğun bir şekilde kullanılan kimyasal ajanlardan üretilmiş silah kullanılmasına son verilmelidir. Gaz bombaların neden öldürme ve yaralama fiilleri giderek artmaktadır. Bu vahim gelişme artık görülmelidir.

* Bu yılki Newroz Kutlamalarından ders alınmalı, Ortadoğu ve Asya halklarının geleneksel yenigün bayramı olan Newroz Kutlamaları bir daha yasaklanmamalıdır.

206 kişi tutuklandı

Bir haftalık newroz bilançosuna göre, 1014 kişi gözaltına alındı. 206 kişi tutuklandı. 178 kişi yaralanırken, bir kişi hayatını kaybetti. 49 etkinlik yasaklanırken, 43 etkinliğe de müdahale edildi.

Raporda il il ayrıntılı bilgilere yer verildi. Bazı illerde Newroz bilançosu şöyle:

Antalya

Alanya İlçesi'nde 20 Mart'ta gözaltına alınan F.Ş. (19) 22 Mart 2012'de tutuklandı.

Antalya'nın Kepez İlçesi Şafak Mahallesi'nde 19 Mart akşamı Newroz'u kutlamak için bir araya gelenlere yapılan polis müdahalesinin ardından gözaltına alınan 18 kişi ile 20 Mart'ta Antalya merkezde yapılan kutlamaların ardından gözaltına alınan sekiz kişiden 14'ü tutuklandı.

Diyarbakır

Newroz ateşinin yakılması için önceden alana bırakılan odunlara polis tarafından el konulmasına öfkelenen gençler alanın etrafında konuşlanmış olan GSM operatörlerine ait 11 seyyar baz istasyonunu ateşe verdi.

Göstericileri dağıtmak için polisin kullandığı askeri helikopterden yoğun bir şekilde gaz bombası atılmıştır.

Newroz mitingi sonrası yaşanan polis müdahalesini evinin balkonundan izleyen, 11 yaşındaki Muhammet Doğan'a polisin attığı gaz bombası isabet etti. Doğan'ın çenesi tahrip oldu.

18 Mart'ta gerçekleşen Newroz mitingi sonrası yedisi çocuk 18 kişi gözaltına alındı.  Yedisi tutuklandı.

Hakkari

Yüksekova'da düzenlenen Newroz mitinginde ikisi TOMA olmak üzere üç zırhlı araç kullanılamaz hale getirilirken; aralarında gözüne gaz bombası isabet eden Nusret Kaplan'nda bulunduğu 3'ü polis yaklaşık 10 kişi yaralandı.

19 Mart'ta Hakkâri merkez, Yüksekova ve Çukurca ilçelerinde yapılan baskınlarda 16 kişi gözaltına alındı. 7 kişi "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul

BDP Arnavutköy İlçe Yöneticisi 57 yaşındaki Hacı Zengin polis saldırısı sonucu atılan gazlardan etkilenerek geçirdiği kalp krizi nedeniyle Arnavutköy Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirmiştir. İstanbul Adlî Tıp Merkezi tarafından hazırlanan otopsi raporu, ailesinin avukatı Ayşe Canikli'ye, talebine rağmen verilmemiştir.

Yedikule kapısının girişinde 17-18 yaşlarında ismi Azad olan bir genç burnuna gaz bombası çarpması sonucu görgü tanıklarının bilgisin göre burnu koparak yere düşmüş ve hastaneye götürülmüştür.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde gözaltına alınan 120 kişinin gözaltı süreleri İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından uzatılmıştır. 9 kişi 22 Mart günü, 14 kişi ise 23 Mart günü tutuklanmıştır.

Adana

Karataş Kadın Cezaevi'nde 21 Mart günü Newroz'u kutlamak isteyen kadın mahpuslara sert bir şekilde müdahale edilmiştir. Müdahale sırasında mahpuslardan Remziye Erdem sinir krizi geçirmiş; Emine Eren'in ise darp edilmiştir. Olaydan sonra 6 mahpusun sürgün edilmiştir.

Batman

Newroz Alanı'nın girişinde toplanan onbinlerce yurttaşa polis tekrar sert müdahalede bulundu. Müdahale sonucunda Ahmet Türk baygınlık geçirdi. Resmî giysili bir polis memuru hastaneye kaldırılmak istenen Ahmet Türk'ü darp etti, sol gözünde morluklar oluştu.

Bingöl

Bingöl'ün Solhan İlçesi'nde 18 Mart'ta, Kığı ve Genç İlçelerinde 19 Mart'ta, Karlıova İlçesi'nde 20 Mart'ta kutlanmak istenen Newroz, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi üzerine kaymakamlıklar tarafından yasaklandı. Bingöl İl yöneticilerinden Sıddık Yurtsever, Karlıova'ya doğru gelirken Kervansaray'da gözaltına alındı.

Şanlıurfa

Urfa merkezde 21 Mart günü gerçekleştirilen Newroz kutlaması sorunsuz geçerken, kutlamalar sonrası dağılan kitleye polis müdahale etti. Müdahale sonucu 3'ü avukat 5 kişi yaralanırken, 35 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 15'i savcılığa çıkarılmadan serbest bırakıldı.

* İHD 2012 Newroz Bilançosu'nun tamamı için tıklayın.

Kaynak: Bianet