1 Nisan 2012 Pazar

Mart'ta 59 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre, Mart ayında 59 işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. Bunlardan 11'i Esenyurt'ta kaldıkları çadırda yanarak hayatını kaybetti.



İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Mart ayı iş cinayetleri raporunu Taksim Tramvay Durağı'nda yaptığı basın açıklamasıyla açıkladı. Bu ayki eylemde, inşaat sektörüne dikkat çekildi.

"Kaza kader değil bu bir katliam", "İnşaat işçisi köle değildir" sloganlarının atıldığı eylemde, Esenyurt'ta 11 işçinin yanarak öldüğü iş cinayeti için "İşçilerin katili Kayı İnşaat" sloganı atıldı.

Eyleme, Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Enerji Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiral, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, TTB Merkez Konsey üyesi Hüseyin Demirdizen, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek ile Sine sen yöneticileri katıldı.

Eylemde açıklamayı okuyan inşaat işçisi Yılmaz Dağcı, iş cinayetlerinin en çok inşaat, enerji ve maden sektöründe yaşandığını söyledi. Esenyurt'ta 11 inşaat işçisinin diri diri yanarak yaşamını yitirdiğini hatırlatan Dağcı, "İşçilerin barınma sorunu çalışma hayatının parçasıdır. Ve çalışırken ölenler barınırken de korunmamaktadır" dedi.

SEKTÖR BÜYÜDÜ, ÖLÜMLER ARTTI

İnşaat sektörü büyüdüğü için ölümlerin arttığına dikkat çeken Dağcı, "İnşaat sektörü ölümlü kazalarda ilk sıraya yerleşmiştir. Ve bu konumun değişeceğine dair bir umut görünmemektedir. 2010 yılı verilerine göre iş kazaları sonucu meydana gelen 4134 ölümün 475'inin, yani her 3 ölümden birinin inşaat sektöründe olduğu görülecektir. Bu uzun yılların en yüksek sayısı ve oranıdır" diye konuştu.

DEVLET DENETİMDEN TAMAMEN ÇEKİLDİ

Dağcı, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin, kısıntıya gidilecek ilk maliye kalemi olarak görüldüğünü, devletin işçi sağlığı ve iş güvenliği denetiminden tamamen çekildiğini, bu nedenle toplu ölümlerin arttığını kaydetti.

İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cemal Gökçe de inşaat sektöründe yaşanan iş kazaları ve iş cinayetlerinde gerçek sayıya ulaşamadıklarını belirtti. Gökçe, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bir an önce yasa çıkarılmasını istedi. Gökçe, "İnşaat sektöründeki sağlıklı çalışma koşulları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İnşaat Mühendisleri Odası, DİSK ve örgütlü tüm sendikalara çok iş düşüyor" dedi.

'GÜCÜMÜZE GÜVENELİM'

29 yıllık mermer işçisi olan Mustafa Adnan Akyol, inşaat işçilere seslendi: "Biz birlik olur ve örgütlenirsek hiç kimse bizim önümüze geçemez. Gücümüze güvenelim."

Akyol, çadırların yanı sıra konteynırlardaki yaşam koşullarının da uygun olmadığını söyledi.

İnşaat işçisi Erol Seber ise İkitelli'de Ekşioğlu İnşaat'a bağlı Omir taşeron şirket için çalıştığını anlattı. Bir yıldır ücretlerini alamadıklarını söyleyen Seber, bu konuda destek istedi.

Kaynak: ETHA