17 Nisan 2012 Salı

Kentsel dönüşüm illeti Süleymaniye'de

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması kararlaştırılan 130 bin metrekarelik alanda sabah saatlerinden itibaren, polis ve zabıta ekipleri mahalleye geldi. Daha önce buradaki binaların bir kısmı yıkılırken, evlerini boşaltmayanlar hakkında 'acele kamu davası' açıldı. Bugün ise Süleymaniye'de "kentsel dönüşüm" adı altında yıkımlar başladı. Evlerini boşaltmayan aileler zorla çıkarılmaya çalışıyor. Belediyenin avukatı mahalle halkını, "işgalcilik" ile suçluyor.


Bölgedeki arsaların, aynı zamanda inşaat alanında faaliyet yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi yan kuruluşu KİPTAŞ tarafından satın alındığı öğrenildi. KİPTAŞ'ın, rayiç bedelellerinin yarısından daha az ücretle arsalara el koyduğu belirtildi.

Yıkılmak istenen bir binada solunum hastası 15 yaşında bir çocuk var. Belediye binanın elektriklerini kestiği için, çocuk solunum cihazını kullanamıyor ve nefes alıp-vermekte zorlanıyor.

Fatih ilçesine bağlı Süleymaniye Mahallesi'nde, "Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında yıkımlar başlandı. Yıkım ekipleri sabah saatlerinde polis eşliğinde mahalleye geldi. Ekipler, insanların oturduğu evleri de yıkmak isteyince mahalle halkı buna itiraz etti. Bunun üzerine ekipler, kağıt işçilerinin bulunduğu binaları yıkmaya başladı. Demirler kapılarak kırılarak binalara girildi. Evlerde oturan ailelere ise yarına kadar süre tanındı.

Bakanlar Kurulu kararıyla "kentsel dönüşüm" adı altında yıkım kapsamına alınan Süleymaniye'de 130 bin metrekarelik alanın yıkılması planlanıyor. Belediye yetkilileri, tarihi binaların yeniden yapılacağını söylüyor. Ancak mahalle halkı ise bölgenin zenginlere peşkeş çekileceği görüşünde.

Bölgede atölyelerin yanı sıra kağıt işçilerinin kaldığı yerler bulunuyor. Ayrıca, Kürt bölgesinde yürütülen savaş nedeniyle İstanbul'a göç edenlerin halkın kaldığı bir mahalle. Yıkım tehdidi altındaki halk, "Köylerimizi yakarak, bizi buralara sürdüler. Şimdi de başka yere sürmek istiyorlar" diyor.

İKİ BİNADA YIKIM DURDURULDU

Yıkım ekipleri, boş olan binalar ile atölyelerin ve kağıt işçilerinin bulunduğu binaları yıkmaya başladı. İçinde hala ailelerin oturduğu binanın yıkımı ise, halkın tepkisi üzerine yıkılmadı. Evlerde oturanlar, binaya girerek kapıları kilitledi ve yıkım sırasında da binadan çıkmayacaklarını belirtti. Ancak yarına kadar süre tanındı.

ÇOCUĞUN SOLUNUM CİHAZI KESİLDİ

Yıkılacak evlerden birinde solunum cihazına bağlı olarak yaşayan bir çocuk da bulunuyor. İdris Akar adlı çocuk 15 yaşında. Ancak hastalığı nedeniyle 5-6 yaşında gösteriyor. Belediye evin elektriğini kestiği için çocuk solunum cihazına bağlı değil ve nefes almakta güçlük çekiyor.

HABER VERİLMEDİ

Mahalle halkı kendilerine resmi olarak tebligat yapılmadığını belirtiyor. Mahallede, ailelerin oturduğu binaların okul bitinceye kadar yıkılmayacağı şeklinde bir söylenti dolaştığını, ancak resmi olarak hiçbir açıklamanın yapılmadığını anlatıyorlar.

'KANUN VİCDANDAN ÖNCE GELİR'

Bu sabah da yıkım tehdidi altındaki halk ile, belediye yetkilileri değil, belediyenin avukatı muatap oldu. Vatandaşlar için "işgalci" diyen avukat, halkın, "Siz hiç mi vicdanınız yok?" sorusuna ise, "Kanun vicdandan önce gelir" yanıtını vermesi dikkat çekti.

Belediye avukatı, yanıtlayamayacağı sorularla karşılaşınca ise "Ben yetkili değilim, avukatım" diyerek kendini savundu.

Kaynak: ETHA