12 Nisan 2012 Perşembe

Kaplan: 28 Şubat'la birlikte 90'lı yıllar da soruşturulsun

28 Şubat soruşturmalarını desteklediklerini açıklayan BDP milletvekili Hasip Kaplan, soruşturmanın JİTEM ve faili meçhullere, 1990'lı karanlık yıllara uzanmasını istedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili olarak, "Biz parti olarak açık ve net soruşturmadan yanayız. Bunun siyasi sorumlularının, medya ayağı, JİTEM'i ve faili meçhullere uzanan boyutu vardır. Bunlar da soruşturulsun. Ayrımsız 1990'lı yılların bütün karanlık olaylar araştırılsın" dedi.

Meclis'te basın toplantısı yapan Kaplan, 28 Şubat soruşturması konusunda tavırlarının açık ve net olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: "Soruşturmada ayrımsız davranılmalı, bütün boyutlarıyla araştırılmalı, özellikle Fırat'ın da ötesine geçilerek 1990'lı yılların faili meçhul cinayetleri ve diğer bütün karanlık olaylar araştırılmalıdır.

Bu tür soruşturmalarda elbette yargının da dikkat etmesi gereken unsurlar olduğunu her zaman hatırlatıyoruz. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını savunan bir partiyiz. Bu tür soruşturmalar sadece belli bir kesimi değil, bunun siyasi sorumlularına, medya ayağına, JİTEM'e, faili meçhullere uzanan boyutu vardır. Bunlar da soruşturulmalıdır.

Eğer yargı boyutuyla sağlıklı bir soruşturma yapılırsa, siyasi boyutuyla da Meclis Araştırma Komisyonu sağlıklı bir çalışma yaparsa, yeni Anayasa sürecinde darbe heveslilerini tarihin çöplüğüne gömeriz. Çiller ve Güreş dönemi, sonrası, şimdiki soruşturma kapsamları ve sonraki dönem olmak üzere adaletin tecelli etmesi gerekiyor. Bu halkın istemidir. Meclis'te bütün partilerin irade gösterdiği bir konusudur."

‘O SIR KÜPÜNÜN İÇİNDE BAŞKA NELER VAR’

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan için 'sır küpüm' dediğini hatırlatan Kaplan, "Başbakan 'İmralı'ya da Oslo'ya da benim emrimle gitti' dedi. O sır küpünün içinde başka neler var, yakın zaman Uludere de var mı?" diye sordu.

Erdoğan'ın sözlerinin bir itiraf olduğuna dikkat çeken Kaplan, "Çünkü o zaman yapılan 'devlet görüştü, hükümet görüşmedi' tartışmaları da artık geride kalmıştır. Başbakan'ın, hükümetin emriyle yapıldığını bizzat ortaya çıkmıştır" dedi.

Kaplan, görüşmelerde nerelerde tıkanma yaşandığını, bu tıkanmaların nasıl giderileceğini de Başbakan'ın açıklaması gerektiğini vurguladı.

Suriye'deki gelişmelerle ilgili bir soru üzerine de Kaplan, "Komşu ülkelerle savaş hali durumuna gelmenin son derece kritik, tehlikeli, sonu olmayan bir macera olduğunu" kaydetti.

Kaplan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Meclis'e, Başbakan Erdoğan'ın da siyasi parti liderlerine konuya ilişkin detaylı bilgi vermesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: ETHA