4 Nisan 2012 Çarşamba

İzmir ve Ankara’da Trans Cinayetlerine Karşı Yürüdüler

İzmir’de öldürülen trans birey Tuğçe Şahin, İzmir ve Ankara’da eşzamanlı olarak anıldı. Sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar cinayetin bir an önce aydınlatılmasını istedi.



30 Mart Cuma günü İzmir'in Karabağlar ilçesinde öldürülen trans birey Tuğçe Şahin, İzmir ve Ankara'da eşzamanlı olarak anıldı. Sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar cinayetin bir an önce aydınlatılmasını istedi.

23 yaşındaki Tuğçe'nin katillerinin bulunması ve nefret cinayetlerinin durdurulması adına Ankara'da Yüksel Caddesi'nde yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Her yıl yaklaşık 20 trans arkadaşımızın ölüm haberini alıyoruz. Yıllardır, trans bireylere yönelen bu vahşi cinayetlerle sarsılıyoruz. Trans bireylere yönelen nefret ve sonucunda gelen her cinayet haberi ve bu cinayetlerin birbirine benzerliği, bu ülkede translara yönelen vahşi tavrın arkasındaki ideolojik sistemi gözler önüne seriyor."

Aynı gün eş zamanlı olarak, İzmir'de Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde de bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Siyah Pembe Üçgen üyesi Deniz Solmaz, her yıl 20′ye yakın trans kadının öldürüldüğünü belirtti. Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nu ve AK Parti hükümetini göreve çağırdı.

Ayrıca hükümetin işlenen cinayetleri engellemek amacıyla nefret suçlarının ilgili mevzuatta tanımlanması ve ağırlaştırıcı ceza sebebi sayılması başta olmak üzere gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmelidir, çağrısında bulunuldu.

Şimdi LGBT örgütleri, ail eve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın mahkemelere ilettiği müdahillik dilekçelerinde vurguladığı uluslararası sözleşmelere ve Türkiye yasalarına bağlı kalarak, trans kadın cinayetlerini de sahiplenip sahiplenmeyeceğini soruyor.

Basın açıklamasına imzacı olan sivil toplum örgütleri: Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Hebûn Diyarbakır LGBT Oluşumu, İllet, İstanbul LGBTT Derneği, Kadın Kapısı, Kaos GL Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Derneği, LGBTT Aileleri  İstanbul Grubu (LİSTAG), MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, ODTÜ LGBT Topluluğu, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Sosyalist Feminist Kolektif, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi.

* Bu haberi KaosGL.org'dan Murat Köylü ve Atlas Sibel Arslan'ı haberlerinden derledik.

Kaynak: Bianet

* Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu