3 Nisan 2012 Salı

İstanbul 'KCK' iddianamesi kabul edildi

İstanbul'da Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından KCK adı altında yürütülen soruşturma ile ilgili iddianame kabul edildi.

İstanbul 'KCK' davasında 147'si tutuklu 193 kişi hakkında hazırlanan iddianame, özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

2400 sayfadan oluşan iddianamede, aralarında Prof. Büşra Ersanlı ile yayıncı Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 193 kişi hakkında çeşit yıllarda hapis cezası isteniyor.

Prof. Ersanlı'ya 22.5 yıl hapis istemi

2403 sayfalık KCK iddianamesi açıklandı. İddianamede, Prof. Büşra Ersanlı hakkında 22.5 yıl, Ragıp Zarakolu hakkında da 15 yıl hapis cezası isteniyor. İddianame, BDP'ye yönelik kapatma davasına zemin oluşturmak ister nitelikte.


KCK adı altında yürütülen siyasi operasyonlar kapsamında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, başsavcılığın sunduğu 2403 sayfalık iddianameyi bugün kabul etti.

147'si tutuklu 193 sanıklı KCK İstanbul ana davasında, BDP Anayasa Komisyonu üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı, insan hakları alanında yaptığı çalışmalarla tanınan yayıncı Ragıp Zarakolu gibi isimler de bulunuyor.

İddianameye göre, aralarında Büşra Ersanlı ve Cihan Deniz Zarakolu'nun da olduğu 51 kişi hakkında "yasadışı örgüt yöneticiliği" iddiasıyla 15 ila 22.5 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Ragıp Zarakolu hakkında ise "PKK/KCK terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddiasıyla 7.5 ila 15 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Sanıklar arasında, misafir olarak bulunduğu evde gözaltına alınıp savcılık tarafından serbest bırakılan İstanbul SGD Başkanı Didem Arda da bulunuyor. Arda'nın da örgüt üyesi olduğu iddia ediliyor.

2403 sayfalık iddianamede, daha önce hükümete yakınlığıyla bilinen bazı basın-yayın organlarında yayınlanan ve yasal kurumları hedef gösteren "KCK şeması" yer alıyor.

Savcı Adnan Çimen tarafından hazırlanan iddianamenin esas dayanağı, yasadışı KCK örgütünün faaliyetlerini BDP üzerinden yürüttüğü iddiasına dayanıyor. Yine BDP'yle KCK arasında organsal bir bağ olduğu ileri sürülüyor, BDP'nin Siyaset Akademisi bile "KCK eğitim kampı" olarak yansıtılıyor.

İddianamede suçlamalara delil olarak, telefon ve ortam dinleme kayıtları gösteriliyor.

Kaynak: ETHA