14 Nisan 2012 Cumartesi

HSYK: Sorgu polisi duruşmaya girebilir

HSYK, gözaltına aldıkları çocuk ve gençlerin sorgusuna katılan polislerin "güvenlik" gerekçesiyle duruşma salonuna alınmasını "yerinde" buldu.

Gözaltına aldıkları çocuk ve gençlerin sorgusuna giren TMŞ polisleri, mahkeme salonuna da girdi. Avukatlar bu duruma itiraz edince Hakim Yakup Hakan Günay, "Güvenlik gerekçesiyle gerekli" dedi. Avukatlar, hakim hakkında "görevi kötüye kullanmak"tan HSYK'ya şikayette bulundu. Ancak, HSYK, hakim ile aynı görüşü paylaşarak, şikayeti kabul etmedi.

Baran Nayır, Ali Deniz Kılıç, Sinan Bartu, Eyüp Kara, İbrahim Küpçü, Abdullah Özmen, Ali Karaçay ile 18 yaşından küçük Y.B. ve S.Ç., 6 Aralık 2009 tarihinde Ümraniye'de gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

Dosyaya konulan "gizlilik" kararı nedeniyle avukatlar, 24 saat boyunca müvekilleri ile görüşemedi, dosyadaki belge ve delilleri göremediği için savunma yapamadı.

ÖNCE SORGUYU YAPAN POLİSLER SALONA ALINDI

Hazırlık soruşturmasının başından itibaren savunma hakkını kısıtlayan ve adil yargılanma hakkını ihlal eden uygulamalar, 9 kişinin tutuklanma talebiyle sevk edildikleri sorgu hakimliğinde de devam etti. Soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulacak 9 kişinin bulunduğu salona, aynı soruşturmada görev alan 9 polis de alınıp yerleştirildikten sonra avukatlar içeriye alındı.

Avukatlar, sorgu hakimi Yakup Hakan Günay'a polislerin duruşma salonunun dışına çıkartılması gerektiği yönünde talepte bulundu. Ancak mahkeme, "şüpheli sayısının fazlalığı ve güvenliğin sağlanması" gerekçesiyle bu talebi reddetti.

Bunun üzerine avukatlar Gülizar Tuncer, İpek Kadirhan ve Erman Öztürk, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi hakim Yakup Hakan Günay hakkında "görevi kötüye kullandığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

'ORTADA GÜVENLİK SORUNU YOK'

Avukatlar başvurularında hakim Günay'ın iddia ettiği gibi ortada güvenlik sorunu olmadığını belirtti, "Herhangi bir güvenlik sorunun varlığı söz konusu olsa bile, Beşiktaş'ta bulunan adliye binası içinde güvenlik konusunda yeteri kadar polis memuru varken bu yola başvurulması kasıtlıdır" dedi.

Duruşma salonuna alınan polislerin, müvekilleri ile ilgili soruşturmayı yürüten, onları sorgulayan TEM polisleri olduğuna dikkat çeken avukatlar, müvekilleri üzerinde psikolojik baskı kurulduğunu kaydetti.

'ÇOCUK KORUMA KANUNU DA İHLAL EDİLDİ'

Avukatlar, duruşma salonunda kendi müvekkilleri dışında iki çocuğun da bulunduğuna dikkat çekti, bu durumu hakim Günay'a bildirdikleri halde, Günay'ın itirazlarını dikkate almadığını vurguladı. "Oysa ki bu küçük çocuklar, olayla hiç ilgileri olmadığı gibi yaşadıkları şoku halen üzerlerinden atamadıkları apaçık ortada olan, korku ve endişeyle polislere bakan, adeta hakimden yardım isteyen bir durumdaydılar" diyen avukatlar, hakimin çocukların haklarını düzenleyen uluslararası sözleşmeler ile Çocuk Koruma Kanunu hükümlerine aykırı davrandığını kaydetti.

HSYK ŞİKAYETİ KABUL ETMEDİ

HSYK 3. Dairesi, avukatların yaptığı başvuruyu reddetti. HSYK söz konusunda "ret" kararında şu ifadelere yer verdi: "Adı geçen hakimin, şüphelilerin kaçma ihtimalinin bulunması nedeniyle güvenlik gerekçesiyle polis memurlarının da duruşma salonuna aldığı, polis memurlarının sorgu aşamasından sonra şüphelilerin ifadelerini almaları düşünülemeyeceğinden sorgudan sonra da baskı yapmalarının söz konusu olamayacağı, öte yandan polis memurlarının duruşma salonundan çıkarılması talebinizi tutanağa geçirip reddettiği, hakimin takdir hakkına giren bu hususun yasal yollara başvuru sırasında öne sürebileceği anlaşıldığından..."

HSYK GENEL KURULU KARARI BEKLENİYOR

Avukatlar, HSYK'nın kararına itiraz etti. Ancak itiraz, başka bir itiraz yolu olmadığı için daha önce ret kararı veren daireye yapıldı. HSYK 3. Dairesi, ikinci itirazı da, "yeni bir delil ve durum bulunmadığı" gerekçesiyle reddetti.

Avukatlar, bunun üzerine son itirazlarını, HSYK Genel Kurulu'na yaptı.

Kaynak: ETHA