11 Nisan 2012 Çarşamba

HES yine ölüm getirdi

Erzurum’un İspir İlçesi’ndeki EnerjiSA’nın Arkun HES Barajı’nın yapımını üstlenen Limak’ın şantiyesinde meydana gelen kazada 1 işçi öldü. Aynı şantiyede geçen hafta meydana gelen 2 ayrı kazada ise 2 işçi ağır yaralanmış, daha önce de Adana'da EnerjiSA'nın yaptığı baraj kapağının patlaması sonucu 11 işçi sulara kapılmıştı.


HES’lerdeki kazalar işçilerin canını alamaya devam ediyor. Erzurum’un İspir İlçesi’ne bağlı Çamlıkaya Beldesi’nde EnerjiSA tarafından yapımı planlanan ve inşaatını Limak’ın üstlendiği Arkun HES şantiyesinde bir hafta içerisinde 3 kaza meydana geldi. Önceki gün öğlen saatlerinde meydana gelen kazada bir işçinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Geçen hafta içerisinde aynı şantiyede meydana gelen 2 ayrı kazada da 2 işçi ağır şekilde yaralanmıştı.

Aynı HES inşaatı sırasında geçen ay patlatılan dinamitlerin evleri yıkıp geçtiği Çamlıkaya’daki Arkun HES projesinde bu kez 1 işçi daha yaşamını kaybetti. Aynı şantiyede meydana gelen kazada, adının Mustafa olduğu öğrenilen bir işçinin, şantiye alanından geçen yüksek gerilim hattı nedeniyle elektrik akımına kapılarak öldüğü bildirildi.

Bilindiği gibi, geçen hafta içerisinde aynı şantiye de meydana gelen 2 ayrı kazada bir işçi, şantiyeye malzeme taşıyan kamyonlardan birinin altında kalarak ayağı kırılmış, diğer bir kazada ise malzeme kamyonlarından demir indiren diğer bir işçi ise demirlerin yüksek gerilim hattı ile temas etmesi sonucu elektrik akımına kapılarak ağır yaralanmıştı. Her iki işçi de İspir ve Erzurum’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alınmıştı.

Dinamitler, evleri yıkıp geçmişti!

Geçen yıl 2 ayrı kazada 2 kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin yapımına karşı gerçekleştirdiği eylemlerle kamuoyunda adından sıkça bahsedilen Çoruh Nehri üzerindeki Arkun Barajında, yapılan inşaat çalışmaları esnasında patlatılan dinamitlerle önceki ay yeniden gündeme gelmişti.

Çoruh Nehrinin, Erzurum’un İspir ilçesi sınırları içerisinden geçen bölümü üzerinde yapımı devam eden Sabancı-Limak ortaklığına ait EnerjiSA tarafından yapımı planlanan 140 metre yüksekliği ve 237 megavat kurulu gücündeki Arkun Barajı inşaatı, yöre halkının tepki ve protestolarına karşın devam ediyor. Devam eden baraj inşası sırasında önceki ay patlatılan dinamitler çevrede bulunan evlere önemli ölçüde hasar vermişti. Bölgede bulunan birçok ev patlamanın etkisiyle ortalığa saçılan büyük kaya parçalarıyla hasar görürken; dinamitlemelerle ilgili kendilerine bilgi verilmediğini anlatan köylüler HES çalışmalarına tepki göstermişti.

HES şirketinden 35 köylüye dava

Öte yandan Erzurum’un İspir ilçesine bağlı Çamlıkaya beldesinde EnerjiSA tarafınsan yapımı planlanan ve inşaat çalışmaları Limak tarafından sürdürülen, Arkun HES projesini protesto eden 37 köylüye de dava açıldı.

Limak tarafından İspir Asliye Ceza Mahkemesi’nde, köylülerin HES şantiyesine zarar verdiği gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması 3 Nisan Salı günü İspir’de yapıldı. Duruşmaya firma adına herhangi bir avukat veya temsilci katılmazken, köylüler suçsuz olduklarını ve iddia edildiği gibi şantiyeye herhangi bir zarar vermediklerini ileri sürdüler.

Köylülere açılan dava 31 Mayıs 2012 tarihine ertelenirken; davayı açan ve köylülerden şikâyetçi olan Limak’ın mahkemeye başvuruda bulunarak, can güvenliği nedeniyle davanın başka bir yerde görülmesi talebinde bulunduğu öğrenildi.

Davaya tepki gösteren köylüler, “HES firması doğal yaşam alanlarımıza verdiği zararlar yetmiyormuş gibi bize dava açtı. Bu da yetmedi şimdi de can güvenliğini bahane ederek davayı başka bir yere taşımaya çalışıyor. Ortada eğer bir can güvenliği sorunu varsa burada bizim can güvenliğimiz tehlikededir. HES’çi şirket eğer can güvenliğinden korkuyorsa madem öyle burada HES yapmaktan vazgeçsin, şantiyesini kapatsın! Hem çalışmalarını sürdürecekler ve hem de bize iftira attıkları davanın başka yerde görülmesini isteyecekler. Ne kadar oyalarsa oyalasınlar, bizleri mücadelemizden geri çeviremeyecekler” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

Bilindiği gibi bir süre önce yaşanan ve ‘Limak baskını’ olarak adlandırılan olaylarda bölgede köyler ve beldelerden toplanan yaklaşık bin kişiHES’leri ve çalışmaları protesto etmişti. Protestonun ardından, köylülerin iddialarına göre İspir Kaymakamının kendilerine, “25-30 kişi bana ismini yazsın, onlarla konuşalım” demiş ve ismi yazılan 37 kişi hakkında Limak, ‘Mala zarar vermekten’ şikayetçi olmuş ve haklarında dava açılmıştı.

Şirket, ÇED raporuna uymuyor!

EnerjiSA’nın Arkun HES projesinin ÇED raporunda, “Çevrede yerleşim birimi yoktur” yazmasına karşın söz konusu alanda yaşayan 18 aile bulunduğunu da anlatan köylüler, buna karşın bu alanda 25 evin istimlâk edildiğini anlatıyor.

Şirketin ÇED raporunda hem vadi ve hem de yan kollarına hafriyat dökmeyeceğine dair taahhütler olduğu kaydedilirken, buna rağmen vadi ve yan kollarını hafriyatla doldurulduğunu kaydeden köylüler, bölgede ayrıca sel ve heyelan riskinin de yükseldiğini ileri sürüyor.

Köylüler, bölgenin aynı zamanda ‘Yaban Hayatı Koruma Alanı’ olduğunu, ancak santral projesi başlayınca bu statüsünün iptal edildiğine de dikkat çekiyor.

Yeni Viçe
Kaynak: Birgün