12 Nisan 2012 Perşembe

FEVZİYE CENGİZ DAVASI: “Dava İşkenceyi Örtmek İçin Açıldı”

Karakolda darp edilen Fevziye Cengiz'in "polise mukaavemet ve hakaret"ten yargılandığı, şikayetçi polislerin gelmediği duruşmada Cengiz'in kızı yaşadıkları nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu söyledi, tanıklık yapamadı.


İzmir Karabağlar Karakolu'nda polislerin şiddet uyguladığı Fevziye Cengiz'in "polise mukavemet ve hakaret" iddiasıyla altı buçuk yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün İzmir 15. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Şikayetçi polislerin katılmadığı duruşmada, Cengiz'in iki tanığı dinlendi. Cengiz'in kızı yaşananlardan dolayı psikolojisinin bozulduğunu söyleyerek tanıklık yapamadı. Şikayetçi polislerin tanıkları önümüzdeki celse çağırılacak.

Bir sonraki duruşma 13 Haziran saat 11'de görülecek.

Fevziye Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım, müvekkilinin işkenceye uğradığı bilirkişi raporuyla kanıtlandığı halde karşı tarafın savunmasının Cengiz'in konsomatris olduğu üzerine kurmaya çalıştıklarını aktardı. "Toplumsal önyargılara dayanarak ona karşı yapılan işkenceyi kabul edilir kılmaya çalışıyorlar" dedi.

Cengiz'in avukatları mahkemeye, Cengiz'in özel yaşantısının bu dosyanın konusu olmadığı konusunda itirazlarını sundu.

Yıldırım, 9 Mayıs'ta görülecek işkence dosyasının, bugün görülen mukavemet davasından daha önemli olduğunu söyledi ve ekledi: "Bu tip davaların işkencenin üzerinin örtülmesi için açıldığı biliniyor. Birleşmiş Milletler (BM) bile Türkiye'ye bu mukavvemet dosyalarının yıldırıcı bir nitelik taşıdığını söylüyor.

"Polislerin Adli Tıp'tan kendileri için aldığı raporda hiperemiden bahsediliyor. Hiperemi zaten birine vurduğu için oluşan birşey. Kendi yaptıkları eylem için gidip rapor almışlar."

Ne olmuştu?

Fevziye Cengiz, 16 Temmuz 2011'de İzmir'de bir gece kulübünde eğlenirken kimliği yanında olmadığı için gözaltına alınmış ve götürüldüğü Karabağlar Polis Merkezi'nde polis tarafından şiddet görmüştü.

Cengiz olayın ardından sabah savcılığa giderek polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve bunun üzerine polisler de Cengiz hakkında "O da bizi tartakladı" diyerek şikâyetçi olmuştu.

9 Aralık 2011'de olayın görüntüleri medyaya yansıyınca şiddet uygulayan sivil polisler Hakan Yörük ve Beyit Sezgin ile olayı izleyen Karabağlar Polis Karakolu memuru görevden uzaklaştırıldı.

Fevziye Cengiz'i darp eden polisler için beş yıl dokuz ay hapis cezası istemiyle  dava açılırken, Cengiz hakkında ise altı buçuk yıl hapis cezası isteniyor.

Ayrıca 2 Şubatta polisler hakkında açıla idari soruşturma tamamlanırken, söz konusu iki polis memuru için, ayda 30 TL'ye denk gelen, 12 ay kıdem tenzili cezası istenmiş ve karakol personeli için disiplin cezasına gerek olmadığı söylenmişti.

15 Şubatta görülen polislerin yargılandığı davada, İzmir 17. Sulh Ceza Mahkemesi, dava dosyasında tehdit suçu söz konusu olduğunu söyleyerek görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Nisan ayı başında çıkan bilirkişi raporu Cengiz'in işkence gördüğünü ortaya koydu.

Kaynak: Bianet