13 Nisan 2012 Cuma

Eğitim-Sen'den Akkuyu için suç duyurusu

"Nükleer santral istemiyoruz" diyen Eğitim-Sen üyeleri, Akkuyu'da yapılacak nükleer santral ile ilgili olarak suç duyurusunda bulundu.

Eğitim-Sen Adana Şubesi Çevre Çalışma Komisyonu, Akkuyu'da yapılacak nükleer santral ile ilgili olarak Adana Adliyesi'nden suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu öncesinde açıklama yapan Münir Korkmaz, nükleer santrallerin tehlikeli sonuçlarına dikkat çekti, "Nükleer santrallerin en önemli ve çözüm bulunamamış konusu tehlikeli nükleer atıkların nasıl bertaraf edilebileceği veya zararsız hale getirilip, çok uzun yıllar nasıl koruma altına alınabileceğidir" dedi.

Nükleer santral ile ilgili olarak yetkililerden gelen açıklamaların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını belirten Korkmaz, şöyle konuştu: "Dünya ülkelerinin çevresel sorunlar karşısında nükleer santrallere yöneldiğini söylüyorlar. Bu ülkelerin adını vermiyorlar, çünkü söyledikleri doğru değil. Aksine, özellikle yaşanan Çernobil ve Fukuşima nükleer santral felaketlerinden sonra Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, bütün ülkelerin nükleer santrallerden kaçışı söz konusudur."

Korkmaz, Akkuyu'da kurulmak istenen nükleer santralin, Ecemiş Fay Hattı'na 25-30 kilometre uzaklıkta yer aldığını kaydederek, "Deprem kuşağında olan bu bölgeye nükleer santral kurulamayacağına ilişkin bugüne kadar yapılan uyarılar dinlenmemiştir. Ancak Japonya'da yaşanan 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanmakta olan nükleer felaket, Akkuyu'da kurulmak istenen nükleer santral inadından vazgeçilmesi konusunda bir uyarıdır" dedi.

Korkmaz, şöyle konuştu: "Akkuyu için bundan 35 yıl önce alınmış olan yer lisansının da güncellenmesi söz konusu değildir. 35 yıl içindeki değişimleri hesaba katmayan bir yer lisansının kabulü mümkün değildir.

Bir çok bilim insanı tarafından Ecemiş Fayı'nın sismik karakteri konusunda yapılan araştırmalarda; Ecemiş Fayı'nın 300 km uzunluğunda olduğu, Akkuyu'nun 20-25 km yakınından geçerek denizde devam ettiği, aktif bir fay özelliğine sahip olduğu, 6-7 büyüklüğünde bir deprem için tehlikeli bir enerji birikimi oluşturacak suskun tarihsel bir sürece sahip olduğu belirtilmektedir.

AKP iktidarı nükleer santral konusunda karanlık ve kirli hesaplar içerisindedir.

Halktan gerçekleri gizleyenler, açıkça yalan söyleyenler, halkın ve ülkenin geleceğini günlük çıkarlar uğruna tehlikeye atanlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.

Ne Akkuyu'da, ne Sinop'ta, ülkemizin hiç bir yerinde nükleer santral istemiyoruz! Ülkemizde nükleer santral bulunmaması bir şanstır ve bu şansın korunmasını istiyoruz.

Ne nükleer, ne kömür, ne de HES'ler!"

Eğitim-Sen üyeleri açıklamanın ardından suç duyurusunda bulundu.

Kaynak: ETHA