16 Nisan 2012 Pazartesi

Bosch işçilerine saldırı

Türk Metal Sendikası, 6 bin işçinin istifa ederek Birleşik Metal-İş'e geçmesinin ardından saldırılarını sürdürüyor. Bu sabah vardiya girişinde basın açıklaması yapan Birleşik Metal-İş yöneticileri ve işçiler, demir çubuklarla saldırıya maruz kaldı.

Bosch'un Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 3 fabrikasında Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'ndan istifa ederek DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na geçen işçiler saldırıya uğradı.

Bu sabah vardiya değişimi sırasında iş yeri önünde basın açıklaması yapmak isteyen Birleşik Metal-İş yöneticileri ve Bosch işçileri, Türk Metal Sendikası'nda bir grubun taş, sopa ve demir çubuklarla saldırısına maruz kaldı. Saldırıda Türk Metal Genel Sekreteri Muharrem Aslıyüce'nin de yer aldığı bildirildi.

İşçiler ve sendikacılar, saldırıya karşılık verirken, bir süre yaşanan arbededen sonra iş yeri önünde basın açıklaması yaptı.

BOSCH'DA YETKİLİ SENDİKA BİRLEŞİK METAL-İŞ'TİR

Saldırıya ilişkin bir açıklama yapan DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, "6 bin Bosch işçisi özgür iradeleri ile anayasal hakları olan sendika tercihlerini DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yana kullandılar. O günden sonra sarı/taşeron sendikanın her türlü baskılarına maruz kaldılar" dedi.

Birleşik Metal-İş, saldırıdan Bosch patronunu sorumlu tuttu: "Yaklaşık 1 aydır Bosch işçilerini geri döndürmek için çırpınan sarı sendika başarılı olamayınca işyeri yönetiminin desteğiyle kaba kuvvete başvurma yöntemini seçti. Saldırının maşası sarı Türk Metal'dir ancak esas sorumlu Bosch işverenidir. Bosch işvereni son bir hafta içinde açıktan Türk Metal'den yana tavır koyarak sarı sendikanın cesaretlenmesine neden olmuştur."

Bosch patronunun, sendika değişimi konusunda Türk Metal'den yana taraf olarak uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini belirten Birleşik Metal-İş, şöyle dedi: "Robert Bosch'un meşhur sloganını hatırlayın: 'İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim.' Oysa bugünkü Bosch yönetimi kurucusunun sözlerine rağmen çalışanlarının güvenini kaybetmeyi seçmiştir. İş yerinde bugün iş barışının ve huzurun ortadan kalkmasının nedeni de bu tercihtir."

BOSCH PATRONU İŞÇİLERİ TEHDİT EDİYOR

Bosch patronunun, aynı zamanda işçileri işten çıkarmakla, sözleşmeli işçileri sözleşmelerini yenilememekle tehdit ederek istifaya zorladığını, çalışanları psikolojik baskı altına aldığını, üretimi durdurarak Türk Metal'in propaganda yapmasına izin verdiğini kaydetti.

Birleşik Metal-İş, "Bütün bunlar boşa çabalardır. Bosch işçileri kararlarını bir kez verdiler" dedi ve ekledi: "Bosch işçisi yoluna Birleşik Metal-İş ile devam edecektir. Bursa Bosch'da 2012-2014 dönemi toplu iş sözleşmenin sayısal ve yasal olarak yetkili sendikası bugün itibariyle DİSK/Birleşik Metal-İş'tir."

Kaynak: ETHA