12 Nisan 2012 Perşembe

Bir tutuklu daha yaşamını yitirdi

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'ndeki cezaevinde tutuklu bulunan karaciğer hastası Mahmut Çakan tedavi gördüğü Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Çakan'ın tahliye olması için Cumhurbaşkanlığı'na yapılan tüm başvuruların sonuçsuz kaldığı öğrenildi.

Doğubayazıt Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mahmut Çakan (48), tedavi gördüğü Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. 1993 yılında PKK davasından 7 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Çakan, 2005 yılında karıştığı adli bir suçtan dolayı 10 yıl hapis cezasına çarpıtılarak tekrar cezaevine girdi. 2 yıldır karaciğer yetmezliği nedeniyle Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile farklı hastanelerde tedavi gören Çakan'ın tahliye olması için Cumhurbaşkanlığı'na defalarca başvuru yapıldı, ancak bir sonuca ulaşılamadı. Evli ve 7 çocuklu olan Çakan, sabah saatlerinde tedavi gördüğü Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Çakar’ın cenazesi hastaneden alınarak Ağrı'nın Diyadin İlçesi'ne doğru yola çıkarıldı.

10 YILDA 916 HASTA TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ

En son Mehmet Aras, Mahmut Karataş ve Mahmut Çakan bütün çağrılara rağmen tahliye dilekçesi devlet kurumları, başta da Cumhurbaşkanı tarafından olumlu yanıt görmeyince, tabut içinde cezaevinden çıktı. Mahmut Çakan ile birlikte son 10 yılda Türkiye'deki hapishanelerde yaşamını yitiren hasta tutuklu sayısı 917'e yükseldi. Nurettin Soysal ise tahliye edildikten 17 ay sonra tedavi gördüğü hastanede 9 Nisan'da yaşamını yitirmişti.

ÖLÜMÜ BEKLEYEN 112 HASTA TUTUKLU VAR

İHD ve TUHAD-FED'in hazırlayıp Kasım ayında kamuoyuna açıkladığı "Türkiye Hapishanelerinde Tutulan Ağır Hasta ve Mahpusların Durumu" başlıklı rapora göre, 263 hasta tutuklunun acil tedaviye ihtiyacı var. Bu tutukluların hastalık durumlarının ciddiyetine göre 3 kategoriye ayrıldığı rapora göre, birinci kategoride yaşam tehlikesi bulunan 112 ağır hasta ve tutuklu bulunuyor. İkinci grupta bulunan 67 tutuklu ve hükümlü ise sürekli hastalıkları nedeniyle büyük sağlık merkezlerinde sürekli tedavi görmeleri gerekiyor. Diğer hasta tutuklu ve hükümlülerin de sağlık durumlarının kötüleşmemesi için sürekli sağlık koşullarına ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: ETHA