7 Nisan 2012 Cumartesi

Bakan Şahin gazı savundu

BDP'li Altan Tan'ın gaz bombalarının kullanımıyla ilgili soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Şahin, kullanılan gazların insan sağlığına zararı olmadığını iddia etti. Tan ise İçişleri Bakanı'nın da gazların da Adli Tıp'a gönderilmesi gerektiğini söyledi.


İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Barış ve Demokrasi Partisi Diyarbakır Milletvekili Altan'ın biber gazı kullanımıyla ilgili olarak verdiği soru önergesine cevap verdi.

Bakan Şahin yazılı olarak cevapladığı soru önergesinde, biber gazının insan sağlığına zararı olmadığını ileri sürdü.

Bakanın açıklamasını bianet'e değerlendiren Altan Tan ise "İdris Naim Şahin de biber gazları da Adli Tıp Kurumu'na götürülerek incelenmeli" dedi.

CNNTürk'ün haberine göre, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, polis tarafından, laboratuar testleri sonucunda insan sağlığı üzerinde kalıcı etki bırakmayan göz yaşartıcı mühimmatın kullanıldığını bildirdi.

Bakan Şahin, Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde olan göz yaşartıcı gaz silahlar ve mühimmatlarının, bütün modern ülke güvenlik teşkilatlarında kullanıldığını belirtti. Şahin, söz konusu mühimmatların, gerek kanuna aykırı yürüyüşlerinde, özel maharet gerektiren operasyonlarda ve benzeri eylemlerde; topluluğu dağılmaya zorlamak, belirli istikametlere yönlendirmek ve güvenlik güçlerine karşı yapılan direnişi kırmak amacı kullanıldığını söyledi.

Kimya Mühendisleri Odası: Gaz öldürür

Kimya Mühendisleri Odası tarafından Haziran 2011'de yapılan açıklamada gaz bombalarının ölümcül olduğu vurgulanmıştı ve biber gazının tehlikeleri şöyle sıralanmıştı:

* Yüksek dozlara maruziyet sonucu kardiyak aritmiye (kalple ilgili ritm bozukluğu) sebep olma potansiyeli vardır. Kalp rahatsızlığı olanların maruziyetleri sonucu, ölümle sonuçlanabilecek olaylar yaşanabilir.

* Solunum sistemi üzerinde tahriş edici özelliği vardır. Özellikle astımı olanların maruz kalmaları ölümle sonuçlanabilen sağlık riskleri barındırmaktadır.

* Nörolojik sistem üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

* Yutulması durumunda mide bulantısı, kusma ve ishale sebep olabilir.

* Alkol ve uyuşturucu kullananların maruziyetinde ölüm potansiyeli mevcuttur.

* Hamile kadınlar ve hayvanlar üzerindeki olumsuz etkileri daha fazladır.

Kaynak: Bianet