14 Nisan 2012 Cumartesi

3. Köprü ihalesi protestolar eşliğinde 20 Nisan'da

İstanbul'da yapılmak istenen 3. köprüye karşı, yaşam savunucuları bir kez daha Ankara'da buluşuyor. Yaşam savunucuları, 4. ihalenin yapılacağı Karayolları Genel Müdürlüğü önünde olacak.


AKP Hükümeti'nin İstanbul'da yapmak istediği 3. köprü ihalesi 20 Nisan'da Ankara'da gerçekleştirilecek. Yaşam alanı savunucuları, ihale günü Ankara'da buluşuyor.

İstanbul üçüncü köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinde 5 Nisan 2012 olarak belirlenen teklif verme tarihi, 20 Nisan'a ertelenmişti. İhale için, Ocak ayında şartname alan 18 firmanın hiçbirinden teklif gelmemesi üzerine ihale iptal edilmiş, hükümet üyeleri gerekirse köprünün milli bütçeyle yapılabileceğini belirtmişti. Projenin etap etap ihale edilmesine karar verilerek, Ocak ayı sonunda yayımlanan yeni ihale ilanında, bir önceki ihalenin kapsadığı bağlantı yollarında değişikliğe gidilmiş, ihale üçüncü köprünün de dahil olduğu Odayeri-Paşaköy kesiminin yapım, işletim ve devir işi olarak belirlenmişti.

AKP Hükümeti, ayrıca köprü ihalesini gerçekleştirebilmek için başka ayrıcalıklar da tanıdı. Önce, projeyi üstlenecek sermaye grubunun ödeyeceği kamulaştırma bedelleri kademeli olarak düşürüldü. Sonra, şirketler kamulaştırma ve müşavirlik bedellerinin tamamından kurtarıldı. AKP, şirkete köprüden araç geçsin geçmesin, 135 bin araç geçiş garantisi veriyor. 3. Köprüden geçiş 3 dolar+KDV olacak. Otoyol için geçiş ücreti ise kilometre başına 0.08 dolar olarak belirlenecek. 3. köprü projesini üstlenecek firmalara KDV muafiyeti de sağlandı.

İhaleyle yerli firmalardan Park Holding, MAPA, STFA, Güriş, Atlı Makina, Yapı Merkezi, Nurol, Enka, Limak, Türkerler, Cengiz İnşaat ve Günsal; yabancı firmalardan İtalyan Astaldi, G. Koreli POSCO, Fransız Vinci, İspanyol OHL, Japon IHI ve Mitsubishi ilgileniyor. Bunlardan dokuz şirketin şartname aldığı ifade ediliyor.

3. KÖPRÜ CİNAYET OLUR

3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, ihalenin yapılacağı gün Ankara'da olacak. "İstanbul kenti dört bir taraftan sermaye kuşatması altında" diyen yaşam alanı savunucuları, yaptıkları açıklamada, "Bizler, sermayenin değil bilimin ve emeğin İstanbul'unu; kentsel yıkımı değil, insanca yaşamı savunanlar olarak, tüm yaşam savunucularını AKP'nin ve sermayenin 3. Köprü cinayetine karşı 20 Nisan Cuma günü saat 10.00'da ihalenin yapılacağı Karayolları Genel Müdürlüğü önünde olmaya çağırıyoruz" dedi.

3. Köprü Projesi'nin, İstanbul'un ve Türkiye'nin değil, AKP'nin siyasi projesi ve rantçı inşaat şirketlerinin ihtiyacı olduğu belirtilen açıklamada, İstanbul halkının gerçek ihtiyacının; toplu ulaşım; ormanların ve su havzalarının korunduğu temiz, yaşanabilir bir çevre; emekçilerin barınma, güvenceli çalışma ve yaşama haklarının garanti altına alındığı bir İstanbul olduğu kaydedildi.

İstanbul'un trafik sorununun, yeni köprülerle değil raylı ulaşım, deniz yolunun etkin biçimde kullanılması olduğu ifade edilen açıklamada, "Bu ikisinin kesiştiği yeni Haydarpaşalara ihtiyaç varken, AKP'nin bunun tam tersini yapmasının nedeni kör iktidar ve kar hırsıdır" denildi.

İSTANBUL SERMAYENİN ŞANTİYESİ HALİNE GETİRİLİYOR

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İstanbul'un tamamını sermayenin şantiyesi haline getiren; Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası ile kentleri inşaat şirketlerinin sonsuz talanına açan; akarsularımızı şirketlere pazarlayan; binlerce inşaat işçisini sendikasız sigortasız çalıştırarak ölüme mahkum eden çıkar çevreleri, 3. Köprü cinayeti için kamusal kaynaklarımızı yağmalamakta; cinayetin bedelini tüm Türkiye halkının sırtına yüklemektedir. AKP hükümeti halkın kaynaklarını cinayet projeleri için yağmalamaktan vazgeçmeli; kamusal kaynaklarımız halkın gerçek ihtiyaçları için kullanılmalıdır.

AKP hükümeti 3. Köprü Projesi hakkında açılan davaların devam ettiğini ve bilirkişilerin olumsuz rapor verdiğini görmezden gelerek, bu hukuk, bilim, insan ve doğa düşmanı projenin ihalesini açmakta ısrar etmekte; Danıştay kararlarını ve hukuksal süreçleri çiğnemektedir. Bu ihaleyi yapanlar ve projeye talip olacak şirketler, İstanbul kentine verecekleri telafisi mümkün olmayan zararlardan dolayı şahsen sorumlu olacaklardır."

3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, 3. Köprü Projesi'ne karşı 18 Nisan'da da İstanbul'da AKP Hükümeti hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Kaynak: ETHA