4 Nisan 2012 Çarşamba

103 yılda 112 gazeteci ve yazar öldürüldü

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay, '6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü' dolayısıyla, "Öldürülen yazarları ve gazetecileri anıyoruz" diyerek, öldürülen gazeteci ve yazarların listesini açıkladı.

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay (TGDP), 1909 yılından itibaren katledilen gazeteci-yazarların listesini açıkladı.

TGDP sözcüsü Abay yaptığı yazılı bildiride şunları dile getirdi: " Serbesti gazetesi başyazarı Hasan Fehmi’nin 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü üzerinde kurşunlanarak öldürülmesinden hareketle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 6 Nisan tarihini 'öldürülen gazeteciler günü' ilan etmişti. 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü’nde öldürülen gazeteci ve yazarları saygıyla anıyoruz" dedi.

Abay, " Yaptığımız araştırmaya göre 6 Nisan 1909’dan bugüne 103 yılda 112 gazeteci ve yazar öldürüldü. Gazeteci ve yazarların çoğu, 'faili meçhul' adı verilen, aslında failleri belli sokak infazlarıyla, gözaltında kaybetme saldırılarıyla yaşamlarını yitirdiler" diye konuştu.

SALDIRILARIN ODAĞINDA TÜRK, KÜRT VE ERMENİ BASINI

Saldırıların odağında Türk basını, Kürt basını ve Ermeni basınından muhalif gazeteci ve yazarların bulunduğunu belirten Abay, "Türk basınından gazeteci ve yazarlar, çoğunlukla 1970’li, 80’li, 90’lı yıllarda; Hrant Dink hariç Ermeni basınından gazeteci ve yazarlar 1915 yılında; Kürt basınından gazeteci ve yazarların büyük çoğunluğu da 1990-1994 yılları arasında öldürülmüş" şeklinde ifade etti.

Gazeteci cinayetlerinde 1915 yılı, 1970’li, 80’li ve 90’lı yılların belirgin olduğuna dikkat çeken Abay, "24 Nisan 1915’te, İstanbul’da, gözaltı, tutuklama ve tehcir (Çankırı’ya sürgün) saldırısına maruz kalan 220 Ermeni ileri geleni, Ermeni halk önderi, Ermeni aydını arasında 32 gazeteci ve yazar da bulunuyordu. Hepsi gözaltı-sürgün saldırısında öldürüldü. Krikor Zohrab, Siamanto, Sarkis Minasyan, Armen Doryan, Rupen Zartaryan bunlardan bazılarıydı. Halen çoğunun mezarının nerede olduğu bile bilinmiyor. 19 Ocak 2007 tarihinde İstanbul’da Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Ermeni gazeteci ve yazar Hrant Dink’in katledilmesiyle birlikte, öldürülen Ermeni gazeteci ve yazarların sayısı 33’e yükseldi.

1990-1994 yılları arasında savaşın yoğun olarak sürdüğü Kürt illerinde, Kürt basınından 18 gazeteci ve yazar, çok sayıda gazete dağıtımcısı öldürüldü. 30 Mayıs 1992’de yayımlanmaya başlanan, 14 Nisan 1994’te kapatılan Özgür Gündem gazetesi (Özgür Gündem gazetesi 17 yıl sonra yeniden yayımlanmaya başlandı) saldırıların hedefiydi. Musa Anter, Ferhat Tepe, Nazım Babaoğlu, Hüseyin Deniz, Hafız Akdemir Özgür Gündem gazetesinde çalışırken öldürülen Kürt gazeteci ve yazarlardan bazılarıdır. Sedat Yılmaz’ın yönettiği, 2010’da gösterime giren ödüllü 'Press' filmi de bu konuyu mercek altına almıştı.

Çeşitli zaman kesitlerinde Türk basınından Sabahattin Ali, Recai Ünal, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Metin Göktepe gibi gazeteci ve yazarlar öldürüldü" diye konuştu.

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİ VE YAZARLARIN LİSTESİ

Yapılan araştırmaya göre 1909 yılından bu yana 112 gazeteci ve yazarın isimleri, çalıştığı yayın kuruluşu, ölüm yeri ve tarihlerine ulaşmak için tıklayın.

Kaynak: ETHA