Edirne Valisi, Selimiye Camii için yapılan etkinlikte, rahibi protokole almadı.
Selimiye Camii'nin restorasyon çalışmalarının tamamlanması için camii etrafında bir araya gelen binlerce kişiye katılmak isteyen Bulgar Ortodoks Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık, Vali Gökhan Sözer tarafından protokole alınmadı.
Mimar Sinan'ın 1569-1575 yılları arasında yaptığı Selimiye Camii'nin çevre düzenlenmesinin tamamlanmasını talep eden yaklaşık bin kişi, cami önünde bulunan Mimar Sinan heykeline çelenk koydu ve insan zinciri oluşturdu.
Selimiye Camii eski imamı Nadi Ersoy, Bulgar Ortodoks Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık, insan zincirine katılmak için Selimiye Meydanı'na geldi.
'KALSINLAR BÖYLE'
İki din adamını protokole almak isteyen görevlilere, Edirne Valisi Gökhan Sözer engel oldu. Sözer'in, "Kalsınlar böyle. Bulgaristan'da bizim müftüyü, hocayı, sağına soluna alıyorlar mı?" dediği öğrenildi.
Basının sorularını yanıtlayan Rahip Çıkırık ise "Buraya kardeşlik için toplandık. Böyle olayları ön plana çıkarmamak gerekiyor" diye konuştu.
Kaynak: ETHA
Edirne'de Rahip Protokole Giremiyor, Sofya'da Türkler Hükümette
Prof. Dr. Baskın Oran, Edirne Valisi Sözer'in Rahip Çıkırık'ın protokole girmesini "Bulgaristan'da bizim müftüyü alıyorlar mı?" sözleriyle engellemesini eleştirdi ve Bulgaristan'da Türklerin kabinede bile yer aldığını söyledi.
Selimiye Camisi'ndeki sorunlara dikkat çekmek için oluşturulan insan zincirinde, Edirne Valisi Gökhan Sözer'in Bulgar Ortodoks Kiliseleri Rahibi Aleksandır Çıkırık'ı, "Bulgaristan'da bizim müftüyü, hocayı, sağına soluna alıyorlar mı?" diyerek protokole almamasını değerlendiren Prof. Dr. Baskın Oran, "Bu gibi dünyadan haberi olmayan valileri yetiştiren fakülteler kapatılmalı" dedi.
Edirne'de Selimiye Camisi'nin çevre düzenlemesinin bir an önce yapılmasını talep eden Edirne Kent Konseyi tarafından dün gerçekleştirilen eylemde bin kişi el ele tutuşarak insan zinciri oluşturmuştu.
Oran: Bulgaristan'da Türkler kabinede
Prof. Dr. Baskın Oran, bianet'e yaptığı değerlendirmede Bulgaristan'daki Türklerin kabineye bile girebildiğini söyledi ve ekledi:
"Bulgaristan, komünist görünümlü faşist bir ülkeyken inanılamayacak derecede insan haklarına ve azınlık haklarına saygılı bir ülkeye dönüştü. Avrupa Birliği'ne (AB) girebilmesinin de tek sebebi budur."
"Oradaki Türkler kabineye giriyor, bakan oluyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) hükümet ortağı olabiliyor."
"Bu valinin bahsettiği hukuk kuralı mütekabiliyettir. Mütekabiliyet insan haklarında yasaktır. Çünkü mütekabiliyet, 'O benim soydaşıma işkence yaparsa ben de onun soydaşına işkence yaparım' demektir. Mütekabiliyeti yasaklayan da 1965 tarihli Viyana Antlaşmalar Sözleşmesi'nin 90/5 maddesidir."
"Böyle dünyadan haberi olmayan valiler yetiştiren iktisadi, hukuk veya siyaset fakültelerini kapatmak ve o profesörleri de mahkemeye vermek lazım."
Bin kişilik insan zinciri
Gazetelerde yer alan haberlere göre, Selimiye Camisi'nin çevre düzenlemesinin bir an önce yapılmasını talep eden Edirne Kent Konseyi, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle "Koca usta sizi çağırıyor" programı düzenledi.
Osmanlı Padişahı 2. Selim tarafından 1569- 1575 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırılan ve Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği tarihi Selimiye Camii önüne çelenk bırakılmasının ardından, Selimiye Meydanı'nda yaklaşık bin kişi toplandı ve insan zinciri oluşturuldu.
Vali: Kalsınlar böyle
Selimiye Camii eski imamı Nadi Ersoy, Bulgar Ortodoks Kiliseleri Rahibi Aleksandır Çıkırık ile birlikte insan zincirine katılmak üzere Selimiye Meydanı'na gelince, görevliler iki din adamını protokole almak istedi.
Ancak Edirne Valisi Gökhan Sözer, bu girişime engel oldu ve rahip Çıkırık'ın protokolde yanında olmasını istemedi. Bunun üzerine imam Ersoy ile birlikte rahip Çıkırık protokolün arkasındaki zincire dahil oldu. Edirne Valisi Gökhan Sözer, "Kalsınlar böyle. Bulgaristan'da bizim müftüyü, hocayı, sağına soluna alıyorlar mı?" dedi.
Rahip: Kardeşlik için toplandık
Tarihi eserlere sahip çıkılması gerektiğini belirten Bulgar Ortodoks Kiliseleri Rahibi Aleksandır Çıkırık, " Tarihi eserlere sahip çıkalım. Böyle eserlere sahip çıkarsak, yarın bir gün çocuklarımıza da güzel eserler kazandırmış ve korumuş oluruz. Güzel bir çevre düzenlemesi olursa, bütün gelen misafirlere biz de ev sahipliği yaparız" dedi.
Rahip Çıkırık, Vali Sözer'in kendisine karşı tavrıyla ilgili olarak da "Biz kardeşlik için toplandık. Böyle şeyleri öne çıkartmamak gerekiyor" dedi.
"Bu ayrımcılık yüzünden Hrant'lar öldürülüyor"
Radikal gazetesine konuşan Ermeni okulları yöneticisi Garo Paylan, devletin bu tavrının yaklaşık yüz yıldır devam ettiğini belirtti.
"Maalesef bu ülkede devlet 'Türk' kimliğini 'biz' yaparken diğer kimlikleri ötekileştiriyor. Bu ayrımcı ifadelerden dolayı bu ülkede Hrant'lar öldürülüyor. Eğer Bulgaristan protokolünde müftüye, hocaya yer verilmiyorsa bu onların ayıbıdır. Aynı tavrı sergileyerek Türkiye bu ayıba ortak olmamalı."
Kaynak: Bianet