10 Nisan 2012 Salı

Seferihisar balık çiftliklerinden kurtuluyor mu?

Danıştay 14’üncü Dairesi, Sığacık Körfezi’nde balık çiftliklerine karşı ÇED ve çevre düzeni planıyla ilgili 7 davada, Seferihisarlılar ile Urlalılar’ı sevindiren kararlar aldı.

Danıştay, Sığacık’a başta orkinos olmak üzere, balık çiftliği kurulamayacağına karar verdi. Sığacık’la ilgili olarak açılan davalarda en önemli gelişme ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen 10 numaralı su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel alanında kurulmak istenen orkinos çiftliği ile ilgili olan davada yaşandı. İzmir 4. İdare Mahkemesi, ÇED olumlu raporunun iptali için açılan iki davada bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nden gelen bilirkişiler, Sığacık’ın tam bir açık deniz olmadığı, literatürde ’kapalı koy’ diye bir tanımlamanın bulunmadığı, ÇED olumlu raporunda bulunan akıntı hız ve yönlerinin doğru hesaplanmadığı ayrıca da Sığacık Körfezi’nin fokların yaşam alanı olduğu ve korunması gerektiği yönünde rapor verdi.

Rapor üzerine İzmir 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Firmanın itirazını değerlendiren Bölge İdare Mahkemesi de itirazı reddetti. Sığacık’ta kurulmak istenen balık çiftliklerine karşı yöre halkıyla birlikte mücadele eden avukat Şehrazat Mercan, yargılama sürecinde yaşanan gelişmeleri mutlulukla karşıladıklarını söyledi. Sığacık Körfezi’nin korunması gerektiğini belirten Mercan, “Sığacık Körfezi’nin balık çiftliklerinden kurtulması için mücadele ediyoruz. Mücadelemizde haklı olduğumuzu mahkemelerin verdiği kararlar gösteriyor. Danıştay balık çiftliklerine geçit vermedi” diye konuştu.

Kaynak: Yeşil Gazete