7 Nisan 2012 Cumartesi

'Şakran Kadın Cezaevi'nde cinsel işkence son bulsun'

İzmir Sosyalist Kadın Meclisleri, kadın politik tutuklulara yönelik cinsel işkence ve işkencenin son bulmasını istedi.

İzmir Sosyalist Kadın Meclisleri, kadın politik tutuklulara yönelik cinsel işkence ve işkenceyi protesto etmek için Konak eski Sümerbank önünde açıklama yaptı.

İzmir SKM Sözcüsü Dilek Keskin, Terörle Mücadele Yasası'nı hatırlattı, "AKP hükümeti, Toplumla Mücadele Yasası'na (TMY) dayanarak, düzmece iddialarla binlerce muhalifi tutukluyor. Devletin hapishanelerinde tutuklu bulunan kadınlara uyguladığı cinsel şiddet ise her zaman bilinçli bir tercih oldu" dedi.

Kadın bedeni üzerindeki devlet kaynaklı şiddetin sistematik olarak sürdüğünü belirten Keskin, henüz inşaatı tamamlanmayan Şakran Kadın Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti, "Hapishaneye getirilen siyasi kadın tutsaklar, Cezaevi yönetiminin keyfi uygulamaları karşısında, en temel insani ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz durumda" diye konuştu.

Keskin, şöyle konuştu; "Aralarında ESP İstanbul İl Başkanlığı ve SKM MYK üyeliğini sürdürürken tutuklanan Hülya Gerçek ile İzmir İl Başkanı ve SKM sözcümüz Meliha Kayacı'nın da bulunduğu yüzlerce tutsak kadın, cezaevi yönetiminin sistematik işkencesiyle daha hapishane kapısından girerken karşılaştılar. Çıplak arama cinsel işkencesi hala sürdürülmekte. Tutsak kadınlara, haftalarca günlük gazete, televizyon radyo ve ailelerin getirdiği kıyafetler verilmediği gibi, verilen şikayet dilekçeleri yanıtsız bırakıldı."

Keskin açıklamasının sonunda, Aliağa Şakran Kadın Cezaevi'nde kadın tutuklulara yönelik insan onuruyla bağdaşmayan baskı ve cinsel şiddet işkencesine son verilmesini ve TMY'nin kaldırılmasını istedi.

Eyleme, Mücadele Birliği Platformu ve TÖP-G temsilcileri de destek verdi.

Kaynak: ETHA